Колумбия би Бразилия и отново остави селесао без Неймар


Н. Гавазов

Колумбия би Бразилия и отново остави селесао без Неймар

Колумбия победи Бразилия в мач от втория кръг на груповата фаза на Копа Америка и по такъв начин прекъсна серията от 11 поредни срещи без загуба на "селесао" под ръководството на Дунга. Освен това колумбийците взеха реванш за загубата си на четвъртфиналите на Мондиал 2014, отново лишиха Бразилия от Неймар и дори поставиха под въпрос участието на петкратните световните шампиони в плейофите на турнира.

След провала срещу Венецуела Хосе Пекерман направи само една смяна в състава, пускайки в игра звездата на Ривър Плейт Тео Гутиерес вместо нападателя на Севиля Карлос Бака. Това промени играта на колумбийците, които напомниха за действията си преди година.

Отначало мачът започна равностойно, без опасни положения, но постепенно колумбийците започнаха да налагат игрово преимущество, а топката дълго време се задържаше пред Жеферсон. Първата опасна ситуация бе в 30-та минута когато удар на Карлос Санчес прати топката покрай гредата.

В 37-та минута колумбийците постигнаха целите си. Отдясно бе изпратена топката в наказателното поле на "селесао", бразилците не успяха да изчистят кълбото и защитникът Мурильо с крак изпъна мрежата на Жеферсон.

В самия край на полувремето Куадрадо завърши ефектна комбинация с Хамес с неточен удар, който при по-голяма съсредоточеност можеше да увеличи разликата. Веднага последва атака организирана от Дани Алвеш, но Неймар не успя да преодолее Оспина. Забавното е, че бразилецът си помогна с ръка, подобно на финала в Шампионска лига, но съдиите забелязаха опитите за измама на бразилеца, който получи жълт картон и така отпадна за срещата с Венецуела.

След почивката бразилците хвърлиха всички сили за изравняване на резултата и бяха по-активната страна. Но и атаките на "селесао" бяха предсказуеми, защото всичко се развиваше с една мисъл - топката да бъде подадена на Неймар, който единствен се опитваше да измисли нещо в нападение.

В 50-та минута Куадрадо излъга Миранда и за малко да увеличи разликата, но малко след това колумбийските защитници едва не допуснаха гол - Мурильо безсмислено върна топката на Оспина, който се обърка под натиска на Елиас, но Фирмино от 15 метра не уцели празната врата!

В 71-та минута Куадрадо отново стреля с глава, но Миранда блокира, а в самия край на мача Хамес се събуди и стреля опасно покрай лявата града на противниковата врата. Бразилците имаха едно опасно положение при едно разбъркване пред Оспина, но резултатът остана в полза за Колумбия.

След последния съдийски сигнал Неймар провокативно изстреля топката в гърба на играча на Колумбия Пабло Армеро. Това ядоса колумбийците, а най-много Карлос Бака. Чилийският рефер Енрике Осес въдвори ред с показването на червени картони на Бака и Неймар. За Колумбия загубата на Карлос не е решаваща, но колективът на Дунга ще страда от отсъствието на Неймар - двата мача наказание за нападателя на Барселона с голяма вероятност означават, че футболистът повече няма да играе на тази Копа Америка, тъй като без него Бразилия има минимални шансове да се класира за полуфиналите на турнира.

 

  Сподели
126