Платини: Няма смисъл от бойкоти


Н. Гавазов

Платини: Няма смисъл от бойкоти

Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че не вижда смисъл в искането за бойкот на Световните първенства по футбол в Русия и Катар, съответно, през 2018 и 2022 година. Както е известно, срещу европейската държава бяха наложени санкции във връзка със ситуацията в Украйна, а относно Катар съществуват подозрения, че ислямската страна е подкупила някои от членовете на ФИФА при избора на домакин на Мондиал 2022.

- Вие гласувахте за това Русия и Катар да получат правото за провеждане на Световно първенство. Това правилно решение ли беше?

- Не съжалявам, че гласувах за Катар и Русия. Исках този турнир да се състои в страни, които никога преди това не са приемали Световно. Не смятам, че допуснах грешка.

- Справедливо ли е да бъдат изпратени фенове в тези страни? Русия води война с Украйна, а Катар подкрепя терористичната ислямската терористична организация ISIS.

- Но самолети на "Луфтханза" всеки ден летят в Русия, а Германия има консулство в Катар. Има ли смисъл да се бойкотират спортни съревнования? Според мен, това е глупаво. Проблемите, които не могат да се разрешат с политика, не бива да се решават за сметка на спорта. Доколкото си спомням, вече имаше бойкот на Олимпийските игри. Нима това доведе до нещо хубаво?

 

  Сподели
132