Капело: Треньорите на младежите заслужават затвор


И. Ангелов

Капело: Треньорите на младежите заслужават затвор

Бившият треньор на Реал Мадрид и Ювентус, Фабио Капело, заяви, че според него треньорите на младежките отбори трябва да бъдат хвърлени в затвор, заради престъпленията, които извършват, спрямо футбола. Капело се представи по-лошо от очакваното с Русия на Световната купа, но задържа работата си, макар да бе изхвърлен от групите. 

Той обаче е бесен, че в родната му Италия се залага на тактическа подготовка вместо извличането на максимума от всеки индивидуален талант, като предположи, че и липсата на финансова равностойност за работата на треньорите има своето влияние. Gazzettaregionale.it цитира:

"Младежките отбори трябва да са страхотно място за създаването на играчи, но за да стане това трябва повече техническо обучение, а не тактическо. Защото със скоростта, с която се играе в днешно време, нужна е непоклатима техника. Това бе показано и на Световното първенство."

"Понякога аз виждам треньори на деца по 10 и 11 години да ги учат на тактики. Мисля, че тези треньори трябва да бъдат хвърлени в затвор, защото трябва да учат децата да подобряват техниката си. Но понеже е по-лесно да преподаваме тактики..."

"Това е проблемът в младежите сега. Бих казал, че е жизненоважно да съсредоточим младежките треньори към децата и те трябва да имат хъс за това. Трябва да плащаме на тези от тях, които заслужават това и показват плодове."

"Ако не получават адекватно заплащане, те ще търсят друг начин да изкарват пари, защото в този сектор наистина не се заплаща много. Говоря от личен опит, защото 6 години аз тренирах младежите в Милан."

"Много често ние предпочитаме физическия аспект в играта, а не техническия. Търсим скоростта и тактиката. Очевидно тези избори не се оказват правилните.

  Сподели
126