Работа на системата за фиксиране на гола (видео)


Н. Гавазов

Работа на системата за фиксиране на гола (видео)

В мача между Франция и Хондурас технологията за определяне на гола, която ФИФА официално въведе за използване по време на Световното първенство по футбол, най-после влезе в действие: след удар на Карим Бензема в далечния ъгъл, топката първо се удари в гредата, а след това отскочи от Ноел Валдарас, за да пресече линията на вратата. Дори след шестото повторение Луис Фернандо Суарес не се предаде и продължи да спори с арбитъра, но тук в своята роля влезе не субективния човешки фактор, а технологията.

Новата система бе одобрена от Международния съвет футболните асоциации през юли 2012 година. За да не се повтаря историята с незачетения гол на Франк Лампард от миналото Световно, на всеки стадион от Мондиал 2014 са разположени по седем допълнителни камери - толкова високо, колкото позволява конструкцията на стадиона.

 

 

Освен това, с помощта на специални кабели, подложени под земята, в района на вратата се създава магнитно поле. Топката от своя страна има вграден чип, който при пресичане на голлинията изпраща сигнал до специален часовник на ръката на рефера. Системата работи мигновено - от момента на сигнала до оповестяването на арбитъра минава само една секунда.

 

 

 

  Сподели
178