Зашеметяващи печалби на ФИФА от Мондиал 2014


Н. Гавазов

Зашеметяващи печалби на ФИФА от Мондиал 2014

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке поясни, че доходите на организацията от провеждането на Световното първенство в Бразилия ще бъдат в порядъка на 4.5 милиарда долара. Функционерът даде пресконференция в Сао Паулу, където ще бъде срещата на откриването на Мондиал 2014 между Бразилия и Хърватия. Също така утре Вацке ще приеме стадиона, където ще се състои първия двубой от турнира.

"Очакваме, че доходите ще са от порядъка на 4.5 милиарда долара. Във ФИФА сме убедени, че предстоящият шампионат ще се превърне в истински празник и нищо няма да попречи на това. Не се съмнявам, че след старта на турнира всички фенове ще се намират в прекрасно настроени", заяви Валке.

"Всичко е готово за 12 юни. Отборите получиха добри бази за подготовка. Първите седмици на съревнованието са най-трудни, но ние не се съмняваме, че няма да имаме никакви проблеми. Всичко е под контрол", добави ръководителят.

Разходите на ФИФА за провеждане на турнира са над 2 милиарда долара. В навечерието на първенството Бразилия е залята от вълна от протести стачки. В столицата Бразилия полицията бе принудена да използва гранати със сълзотворен газ за разгонване на демонстранти. В същото време тези дни започна стачка на учителите и работниците в метрото на Сао Паулу, а в Рио де Жанейро на улицата излязоха хората, работещи в градския наземен транспорт. В момента тези два града са парализирани. Не работи градския транспорт в административния център на щата Байя - град Салвадор, блокиран е и град Сан Луис.

В неделя се очаква армия, жандармерия и специални части да навлязат с бронирана техника в най-бедните квартали на големите градове в Бразилия и да не позволят безразборното напускане на жилищните райони, като това ще става със специален пропускателен режим. Целта е да се намали престъпността по улиците на градовете, в които ще се провеждат мачовете от Световното първенство.

 

  Сподели
135