Обратно броене: 9. Как светът умря от смях


Н. Гавазов

Обратно броене: 9. Как светът умря от смях

До началото на Световното първенство в Бразилия остават 9 дни. FUTBOL TV продължава с обратното броене до старта на турнира и припомня на своите читатели за един епизод от първенството на планетата през 1974 година между Заир и Бразилия. В 78-та минута на този мач в историята на футбола влиза никому неизвестния преди това африканец Илунга Мвепу.

Резултатът по това време е 2:0 за бразилците. Южноамериканците мощно атакуват, опитвайки се да вкарат трети гол. Представители на Черния континент от своя страна по всякакъв начин се опитват да опазят собствената си врата. 12 минути преди последния съдийски сигнал, недалече от наказателното поле на националния отбор на Заир арбитърът отсъжда нарушение на правилата от страна на африканците.

Към топката се отправя Ривелиньо, който по това време е известен със силния си и точен удар. Реферът дава сигнал, но изведнъж от стената изтичва Мвепу и силно рита топката към чуждата врата. Съдията показва жълт картон, а публиката на "Паркщадион" в Гелзенкирхен се разсмива, предполагайки, че африканският футболист не познава правилата. Същото си мислят и представителите на Южна Америка.

Години след това, бившият вече играч на Заир признава пред журналисти, че е постъпил по този начин от страх. В навечерието на двубоя с Бразилия ръководството на африканския отбор съобщава на играчите, че диктаторът на страната Мобуту Ссе Сако е ядосан, че националният отбор е направил страната за посмешище на Световното. Нещо повече, ръководителят на държава издава заповед - Заир не трябва да губи от бразилците с повече от два гола разлика. Залогът е невероятно голям. Ако футболистите загубят с 3:0, те няма да се върнат при семействата си.

Именно това е причината Мвепу да изрита топката, надявайки се отборът му да спечели време. Планът не успява: бразилците вкарват трети гол и с по-добра голова разлика от Шотландия се класират за следващата фаза на турнира.

 

  Сподели
182