Полицията в Бразилия моли да не се пречи на крадците


Н. Гавазов

Полицията в Бразилия моли да не се пречи на крадците

Полицията от Сао Пауло, в навечерието на Световното първенство в Бразилия пусна специални брошури с указания към туристите, как те трябва да се държат в случай, че станат жертва на нападение. Страната-домакин на Мондиал 2014 е печално известна с високото си ниво на престъпност, това се отнася особено за бедните квартали. В някои от тях дори полицията се страхува да влиза, а рейтинг на убийствата в страната е 25.2 на 100 000 жители.

Поради тази причина, полицейското управление в Сао Пауло, най-големият град от тези, които приемат мачовете от започващото през юни Световно първенство по футбол, издаде специална брошура, в която се дават няколко прости съвета към пристигащите туристи.

Най-важното, отбелязва полицията, в случай на евентуален грабеж, е "да не се реагира, крещи и да не се спори" с престъпниците. Необходимо е само да се "отпусне" жертвата. "Кражбата на цени вещи е по-добър вариант от убийство, което най-вероятно ще последва при евентуална съпротива".

Органите на реда също така съветват туристите да избягват нощните разходни, да не носят скъпи украшения и от време на време да проверяват, дали не са преследвани.

Брошурите са издадени на английски, френски и испански език.

 

  Сподели
118