Купата на Конфедерациите няма да бъде прекратена


Н. Гавазов

Купата на Конфедерациите няма да бъде прекратена

Масовите протести продължават да помрачават атмосферата на Купата на Конфедерациите в Бразилия, но организаторите на турнира обещаха да не преустановяват турнира. Днес ФИФА и организационният комитет за провеждане на Купата на Конфедерациите обявиха, че няма да се правят никакви изменения в програмата на състезание, а най-малко той ще бъде спрян.

Както е известно, протестите заляха цяла Бразилия. Само в Рио де Жанейро, Сао Паулу, Форталеза и столицата Бразилия на улиците излязоха малко над един милион човека. Недоволството на гражданите е свързано с прекалено големите разходи за подготовката на Мондиал 2014. По последни данни, до момента първенството струва на най-голямата южноамериканска държава 12 милиарда долара, като тази сума ще продължи да расте. Протестът се поддържа и от футболисти от националния отбор на страната като Давид Луис, Дани Алвеш, Неймар и Хълк.

Снощи в Салвадор протестиращите нападнаха автобус с обслужващи сътрудници на ФИФА. Инцидентът се случи пред хотела, където се намират представителите на Международната футболна федерация. Наложи се полицията отново да реагира с гумени куршуми и сълзотворен газ, което пък изкара на улиците още няколко хиляди човека.

Веднага след случилото се редица бразилски медии съобщиха, че заради ескалиращата обстановка ФИФА и организаторите на Купата на Конфедерацията обмислят да прекратят провеждането на турнира. Това означаваше съдебни санкции за бразилското правителство и страхотен скандал с потребителите на тв правата за мачовете. В крайна сметка се оказа, че всичко е само слухове и турнира продължава съгласно програмата.

 

  Сподели
130