Хърватия - Испания: Моралът ще възтържествува


Н. Гавазов

Хърватия - Испания: Моралът ще възтържествува

Хърватия - Испания
Стадион: "PGE Арена", Гданск
Дата: 18.06.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)

В последен мач от груповата фаза на Европейското първенство по футбол Хърватия посреща шампиона Испания за първи път в голям турнир. Двата отбора са начело в класирането на група В, но все още без гарантирано място в четвъртфиналите на Евро 2012. Двубоят в понеделник вечер ще реши този въпрос, но ще даде отговор и на нещо много по-голямо: има ли морал във футбола и заслужава ли си любителите на най-популярния спорт в света да страдат за своите любимци?

Хърватия има в актива си 4 точки и има няколко възможности да се класира за плейофите на турнира. Едната е, ако балканският тим победи. Другата е Италия да не успее да надделее над Ирландия - тогава резултатът от мача с „Ла Фурия" няма да има абсолютно никакво значение. Третата и най-страшна възможност е двубоят между Хърватия и Испания да завърши при резултат 2:2, което ще означава иберийците да спечелят групата, а хърватите да завършат втори независимо от това какво ще се случи в другия мач от квартета. Много играчи на двата тима вече се изказаха обидени от предположенията за подобен сценарии, но как бихме могли да бъдем спокойни след случилото се през Евро 2004 между Дания и Швеция?

Хърватите изиграха досегашните два двубоя по различен начин. В първия хората на Билич отбелязаха ранен гол и установиха контрол върху мача чрез бързо темпо по десния фланг на атаката и много движение в средата на терена (вярвате или не, но футболистите от Балканите не отправиха нито един удар отляво!). Все пак ирландците върнаха попадението, но след половин час играчите на Билич излязоха отново напред, а в началото на второто полувреме довършиха съперника си с трети гол.

Двубоят срещу Италия се получи много странен. „Скуадра Адзура" доминираше през цялото време на мача, създавайки 12 чисти положения за гол. Но отборът на Чезаре Прандели вкара само едно попадение, а след това Манджукич се възползва от единствената грешка в италианската отбрана и наказа своя противник за пропуските му в мача!

Действащият европейски и световен шампион Испания също има 4 точки от 6 възможни, а ситуацията е подобна като тази при Хърватия, с тази разлика, че всеки един равен резултат, включително и 2:2 ще остави „Ла Фурия" на първото място в групата. Лично аз не очаквам обаче темпераментните испанци да играят за равенство, което само по себе си е много трудно, а да не говорим и за 2:2. Тези мои очаквания се подклаждат от днешните думи на Шави: „Нашата цел във всеки един мач е да играем за победа и срещу Хърватия няма да бъде по-различно. От първата до последната минута ще търсим трите точки".

В първият си мач от групата испанците владееха много дълго време топката срещу италианците, но играта с 6 полузащитника доведе до там, че иберийците почти не създадоха голови положения, докато в същото време „Скуадра Адзура" атакуваше и контраатакуваше много опасно. В крайна сметка двата отбора си разделиха по точка. Вторият двубой срещу Ирландия бе времето на Торес. Нападателят на Челси отбеляза два гола, а „Ла Фурия" отнесе съперника си с 4:0.

Голмайсторът на Хърватия Марио Манджукич завърши мача с Италия на носилка, но според информация от медицинския щаб на „шахматистите" играчът на Волфсбург трябва да бъде готов за утре. В отбора няма наказани и отсъстващи футболисти и това предполага, че Билич няма да променя стартовия състав. Единствената въпросителна е свързана със схемата на игра: дали треньорът ще се спре на успешната във вторите полувремена на двата предишни мача 4-2-3-1 или ще заложи на по-сигурната 4-4-2. Най-вероятно това ще е играта с двама нападатели, което означава, че Йелавич и Манджукич ще водят нападението, Модрич и Вукоевич ще се разположат в опорната зона.

Старши-треньорът на Испания Висенте дел Боске разполага с пълен отбор след като скенера показа, че травмата на Бускетс не е сериозна и полузащитникът на Барселона ще може да вземе участие в двубоя. След впечатляващото си представяне срещу Ирландия Фернандо Торес най-вероятно ще запази мястото си в нападението, където ще бъдат още Фабрегас и Силва. Схема на игра 4-3-3.

Статистика и факти:

- Испания е непобедена в последните си 25 мача от Европейското първенство
- Хърватия е без загуба в 27 от последните си 30 мача от Европейското първенство.
- Испания вкара поне 2 гола в 9 от последните си 10 мача от Европейското първенство.
- Испания спечели едновременно първите полувремена и целият мач в 5 от последните си 6 мача от Европейските първенства.

- Удари: Хърватия - Испания 13- 23
- Голове: 4 -5
- Нарушения: 21-12
- Засади: 1-4
- Спечелени въздушни двубои: 38% - 64%
- Владеене на топката: 50% - 70%
- Дълги пасове: 65 - 52
- Къси пасове: 354 - 739
- Точни пасове: 79% - 92%
- Корнери 5 - 8


В четири мача с Испания, Хърватия има една победа и две загуби. Ако хората на Билич успеят малко повече да задържат топката и да я подават сполучливо към Йелавич и Манджукич, тогава те могат да създадат много проблеми на испанците. Но предположенията са, че това едва ли ще стане и пресата, която работеше добре срещу Италия, тук едва ли ще се получи както трябва.

От своя страна Испания би трябвало повече да контролира топката и полузащитниците да захранват с пасове играчите в предни позиции, които ако имат ден (особено Торес), спокойно могат да отбележат два гола. Но два такива хърватски? Лично аз не ги виждам и искрено се надявам моралът да възтържествува, независимо от това какво ще се случи в другия двубой.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Хърватия:

29 февруари Хърватия - Швеция 1:3 (Приятелска среща)
25 май Хърватия - Естония 3:1 (Приятелска среща)
02 юни Норвегия - Хърватия 1:1 (Приятелска среща)
10 юни Ирландия - Хърватия 1:3 (Евро 2012, Група С)
14 юни Италия - Хърватия 1:1 (Евро 2012, Група С)

Испания:

26 май Испания - Сърбия 2:0 (Приятелска среща)
30 май Испания - Южна Корея 4:1 (Приятелска среща)
03 юни Испания - Китай 1:0 (Приятелска среща)
10 юни Испания - Италия 1:1 (Евро 2012, Група С)
14 юни Испания - Ирландия 4:0 (Евро 2012, Група С)


Досегашни срещи:

Хърватия - Испания

4 срещи
1 победа за Хърватия
1 равенство
2 победи за Испания
Голова Разлика: 5:4 за Испания

На Европейски първенства:

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Хърватия - 8.50
Равен - 2.62
Испания - 1.80

Коефициенти от Offsidebet:
Хърватия - 8.00
Равен - 2.75
Испания - 1.75

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
47