Англия се справи с Финландия


Н. Гавазов

Англия се справи с Финландия

Отборът на Англия се върна на победния път в Лигата на нациите, налагайки се над  Финландия като гост с 1:3.

Имаше шест промени в стартовия състав на "Трите лъва" след поражението с 2:1 от Гърция. Дийн Хендерсън бе поставен на вратата, а Трент Александър-Арнолд отиде да играе ляв бек. Възстановените от контузиите Джак Грийлиш и Хари Кейн също се появиха от първите минути.

В началото на мача англичаните владееха изцяло топката и упражняваха натиск, но опасни моменти липсваха.

Липсата на положения не попречи на гостите да открият резултата в 18-ата минута, когато Ейнджъл Гомес от подстъпите към наказателното поле пусна скрит пас в наказателното поле към Джак Грийлиш, който остана съвсем сам и стреля ниско - 0:1.

Англия продължи да доминира относно притежанието на топката, но не атакува достатъчно интензивно и нямаше нов удар към вратата до края на първото полувреме.

Финландия от време на време правеше набези към противниковата врата. Фредрик Йенсен и Бенджамин Келман имаха шансове да изравнят резултата, но първият стреля встрани от тесен ъгъл, а вторият право в Хендерсън.

В 56-ата минута Йенсен отново имаше шанс, този път стопроцентов. Фредрик стреля в тъч от границата на вратарското поле, но топката мина над гредата.

Англия отговори на шанса на Йенсен с изблик на активност, но шансовете останаха трудни за създаване. Интригата се запази до 74-ата минута, когато Александър-Арнолд от пряк свободен удар уцели близкия горен ъгъл на вратата - 0:2.

В 84-ата минута резултатът стана разгромен. Оли Уоткинс остави съперника си на левия край на наказателното поле и центрира до близката греда, където Деклан Райс се разписа ефектно - 0:3.

Три минути по-късно финландците успяха да намалят резултата. Арту Хосконен спечели битката на близката греда и с глава стреля в ъгъла на партньора си - 1:3.

Англия бе доста беззъба отпред през по-голямата част от мача и попадението на Александър-Арнолд улесни много живота на гостите. Тимът на Лий Карсли също не беше много убедителен в защита, но разликата в класата предопредели резултата.

 Финландия -  Англия - 1:3 (0:1)

Голове: Хосконен 87 – Грийлиш 18, Александър-Арнолд 74, Райс 84.

  Сподели
351