Илиан Илиев е третият в историята без загуба в първите си осем мача


Н. Гавазов

Илиан Илиев е третият в историята без загуба в първите си осем мача

Илиан Илиев постигна нещо малко очаквано в националния отбор, съобщава "Мач Телеграф“ в свой материал.

А именно – не загуби първите си 8 мача, откакто стана селекционер. 6 от тях са paвенства, а срещу Северна Ирландия стигна до втората си победа.

Като цяло националният отбор рядко стига до 8 поредни срещи без загуба, особено в днешно време. А треньор да не падне в първите си 8 изпитания също е нещо, което никак не се случва често. Двама селекционери в историята на България са го правили преди Илиан Илиев, но и при двамата има по една условност, която трябва да се отбележи.

Първият е Рудолф Витлачил. Чехословашката легенда поема България в края на 1964-а и успява да не падне точно в първите си 8 мача, в които постигна 5 победи и 3 равенства. В първия мач обаче той води "лъвовете“ в тандем с Любомир Ангелов-Старото. Така реално 7 от 8-те двубоя са изцяло негово дело, докато в първия от серията не е сам.

Станимир Стоилов също не падна в първите си 8 мача начело на България. За него те бяха поредни, но не и за отбора. Просто защото през 2007 г. Мъри бе назначен временно само за двете европейски квалификации с Беларус и ги спечели с 2:0 като гост и 2:1 на "Васил Левски“. След това в началото на 2009-а бе назначен за постоянно и записа още 6 мача без поражение, като така серията нарасна до 8.

Така Илиан Илиев е първият селекционер, който в дебютните 8 мача не падна, като във всичките само той бе треньор, а постигна серията в един период и без прекъсване, за разлика от Стоилов, при когото, както уточнихме, периодите бяха два

  Сподели
27