Арнаутович обяви края на кариерата си в националния отбор


Н. Гавазов

 Арнаутович обяви края на кариерата си в националния отбор

Нападателят Марко Арнаутович обяви края на кариерата си в националния отбор на Австрия по футбол.

35-годишният Арнаутович изведе тима с капитанската лента снощи в Лайцпиг в 116-ия си двубой, който завърши с разочароваща загуба с 1:2 от Турция и отпадане на осминафиналите на Европейското първенство.

"Това е наистина жестоко. Лудост е, че отпадаме след такъв мач. Те имаха само два корнера, но победиха. Поздравявам турския отбор, раздадоха се до край на терена. За нас всичко свръши. Треньорът ни каза: "Горе главите", но е много тежко. За мен това беше последен мач за националния отбор", заяви Арнаутович.

Нападателят дебютира за Австрия на 11 октомври 2008 година при гостуването на Фарьорските острови (1:1) в световна квалификация, а две години по-късно отбелязва и първия си гол в европейска квалификация срещу Азербайджан (3:0).

Последното си 37-о попадение с националния екип той реализира при победата над Полша с 3:1 в груповата фаза на Евро 2024 на 21 юни в Берлин.На клубно ниво Арнаутович в момента е футболист на италианския гранд Интер, а преди това в кариерата си е играл Болоня също в калчото, за Твенте в Нидерландия, за английските Уест Хям и Стоук Сити и за германския Вердер Бремен. Най-големите си успехи постига именно с Интер, с който е два пъти шампион на Италия (2010 и 2024), носител на Шампионската лига (2010), на националната купа (2010) и на Суперкупата на Италия (2023).  През 2018 година е избран за футболист номер 1 на Австрия.

  Сподели
43