ФИФА обсъжда да се играят 3 полувремена на Световното


И. Ангелов

ФИФА обсъжда да се играят 3 полувремена на Световното

На Световното първенство през 2022 година в Катар може да бъде позволено да се играят 3 полувремена по 30 минути, ако температурите започнат да стават твърде високи за футболистите. Михаел Бевон, директор на Arup Associates , помогна да бъде изработена карбониева слънчева технология, която да охлажда стадионите. Той заяви пред Катарската Конференция за Инфраструктурата, че температурата в стадионите няма да се повиши над 24 градуса.

"Има умерен риск от травми поради жегата за футболистите, ако играят в условия между 24-29 градуса. Ако се надвишат тези граници и риска за тях ще се повиши. Това, което казват от ФИФА е, че ако температурите се повишат над 32 градуса, те ще спрат мачовете. Ще се играят 3 полувремена по 30 минути, вместо 2 по 45."

"Причината ще е да могат да се хидратират футболистите и да продължат с играта. Това разбира се ще докара кошмари на телевизиите. В Катар са поели отговорност да подсигурят добри условия, така че мачовете да могат да се играят нормално. Мачовете трябва да се играят при поносими температури, за да не се намеси ФИФА."

Говорител от Фифа заяви пред Reuters, че такава промяна не е на дневен ред всъщност: "Още не е обсъждана такава възможност. Във всеки случай ще се наложат промени в законите и правилата на футбола, но за това ще трябва да анализираме много ситуации на първо място."

  Сподели
142