Аржентина - Боливия: Категорична победа за домакините


Н. Гавазов

Аржентина - Боливия: Категорична победа за домакините

Аржентина - Боливия
Стадион: "Сиудад де Ла Плата", Ла Плата
Дата: 02.07.2011
Час: 03:45
Съдия: Роберто Силвера (Уругвай)

Със срещата Аржентина - Боливия ще бъде даден стартът на тазгодишното издание на турнира Копа Америка - фестивалът на американския футбол, кулминацията на надеждите и очаквания на всички фенове от Южна Америка, великата игра, която в тази част на света все още е „истинска", без маска и неподвластна на парите -24 горещи юлски дни, осем аржентински града, 12 национални отбора, почти триста футболисти и много, много страст...

Аржентина ще излезе за своя първи двубой в турнира, като големият фаворит. Домакинството на „албиселестес" не е само предимство, а и задължение. Отборът, в чиито редици се намира набралият много яд в ЮАР Лионел Меси, просто няма как да играе лошо пред родна публика. През 1978 година Аржентина бе домакин на Мондиал и тогава отбора празнува спечелването на световната титла - все още без младия Марадона, но начело с достатъчно добър и разумен треньор. Сега в състава на домакините са Меси, Агуеро, Ди Мария, Масчерано, Пасторе, но за сметка на това липсва наставник от класата на Меноти и Билардо. Дали е наистина така?

Серхио Батиста спечели Световното по футбол под ръководството на Карлос Билардо, но това е първия сериозен турнир за него, в качеството му на треньор. До този момент наставника направи доста експерименти и ротации в състава, за да се спре на най-доброто, с което разполага. Важното обаче, което се забелязва е, че начело на Аржентина най-после виждаме треньор, който има ясна тактическа идея, с което си спечели доверието на играчите и вярата, че след 18 години „албиселестес" отново ще спечели турнира.

Боливия разбира се, не е най-силният отбор в първенството на Южна Америка и по принцип се представя неуспешно. „Ла Верде" има две четвърти места през далечните 1927-ма и 1949-та, едно второ през 1997 -ма и единствената победа в състезанието е преди повече от 45 години, когато във високите си планини надигра на финала Парагвай. За последните 30 години боливийците два пъти излязоха от групите и на практика нямат особени шансове срещу своя съперник. От февруари месец обаче нещата вървят към подобрение, освен това „зелените" ще имат подкрепата на голямата боливийска общност в Аржентина, което дава надежди все пак за добри резултати.

Наставникът на тима - Густаво Куентерос, който е роден в Аржентина е млад специалист, играл през 1994 година за Боливия на Мондиал 1994 г. и достатъчно амбициран за успехи. Под негово ръководство тима изигра пет мача, в които записа две равенства и три загуби, отбелязвайки само два гола. Разбира се, тези срещи бяха приятелски и младият треньор изпробва различни варианти на игра и тактически схеми, като в последната контрола срещу Парагвай, която завърши 0:0, „зелените" бяха по-добрия отбор и имаха повече положения за гол, освен това, защитниците умело уплътняваха своите зони и не позволи на съперника си да застраши вратата на Галарса.

Серхио Батиста запази традиционния стил на игра на Аржентина, който включваше пълен контрол на топката, с акцент върху задържането и. Наставникът обаче наблегна в последните срещи повече на играта с едно докосване, освен това, в атаката включи активно и защитниците, даде по-голяма роля и на вратаря в организирането на отбраната. Предпочитаната тактическа постройка е динамичното 4-3-3, което при овладяване на топката от противника преминава в 4-1-4-1, с основната идея съперника да бъде задушен и пресиран още в средата на терена. Вариантите за вратарския пост са много, но най-вероятно там ще видим Ромеро. Милито и Андрес ще са централната двойка защитници, на която ще се разчита много. Впрочем, това е ахилесовата пета на домакините и в тази част на тима Батиста няма особено голям избор, след отпадането на Отаменди и Демикелс. Предостатъчно са вариантите в средата на терена и в атака. Много ще зависи от Масчерано, който ще действа в опорната зона и във взаимодействие с Камбиасо и Банега ще подпомага нападателите. Атаката разбира се ще се води от Меси, като Тевес със сигурност ще започне като титуляр - така обеща Батиста. Третият нападател ще е измежду Агуеро и Лавеци, но моите предположения са, че това ще бъде играча на Наполи.

Старши-треньорът на Боливия Куентерос за пет мача успя да подобри играта на отбора и наложи тактическата схема 4-2-3-1, с акцент върху отличното взаимодействие между защитата и средната линия, а при овладяване на топката, тимът бързо се пренастройва на вариант с двама нападатели, подсигурени с атакуващ халф зад тях и включване по крилата на останалите играчи от средната линия. Недостатък в тази схема е голяма пасивност на крайните защитници когато „Ла верде" атакува, но пък от своя страна това носи повече сигурност в защита. Основната тежест в отбраната ще падне върху Роналд Ралдес, като партньорите му са футболисти от вътрешното първенство на страната. Много неща ще зависят също така от Раблес, който трябва да уплътни подстъпите към наказателното поле, а също така да бъде връзката с атакуващите футболисти. Нападението ще се води от Морено, който се представя колебливо за Шахтьор Донецк. 23-годишният нападател има голямо предимство в играта с глава, но и един основен недостатък - нестабилност в действията си.

Мачът на откриването на всяко едно голямо първенство обикновено не е толкова зрелищен, като факторите за това са най-различни. Настроението в лагера на домакините обаче е повече от приповдигнато и едва ли някой от „албиселестес" ще си позволи да подцени противника.

„Всеки знае значението на този мач, тъй като една победа ще ни даде повече увереност. Ние се изправяме срещу Боливия с най-голяма отговорност", заяви вчера Лавеци. „Всички говорят за силата на Аржентина, но ние трябва да я покажем на терена", допълва нападателя на Наполи.

„Не се страхуваме от нашия съперник. Няма как аржентинците да не допуснат грешки, от които ще се опитаме да се възползваме в максимална степен. В никакъв случай не излизаме като обречени", заяви пък наставника на Боливия Куентерос.

Най-вероятно, домакините ще се опитат да пренесат още в началото на мача действията си в половината на своя противник, който от своя страна ще се опита да пресира и разстрои взаимодействието на нападателите в синьо. Срещу отбор обаче, чиято атака се води от Меси, Тевес и Лавеци, а целият отбор е готов на един дъх да излезе от групата си, това ще бъде много трудно и за боливийците се очертават очевидни проблеми по отношение опазването на вратата си. Ще бъде истинско чудо, ако Аржентина не победи с два гола разлика, което предполага в нашите залози да се доверим изцяло на домакините.

Прогноза за: Аржентина - Боливия 2:0

Коефициенти от bet365:
Аржентина - 1.10
Равен - 8.50
Боливия - 26.00

Коефициенти от Offsidebet:
Аржентина - 1.083
Равен - 8.00
Боливия - 29.00

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
138