Португалия без Роналдо размаза Люксембург


Н. Гавазов

Португалия без Роналдо размаза Люксембург

Португалия без звездата си Кристиано Роналдо постигна най-голямата си победа в историята, записвайки 9:0 срещу Люксембург.

Двубоят в живописния Фаро започна както обикновено - Португалия грабна топката от първите минути и се опита да отвори защитата на противника. Превъзходството в класата на домакините се виждаше с просто око и бързо започна да се материализира в отбелязани голове на сметката на "селесао". В същото време преодоляването на защитата на "трикольорите" не изискваше много усилия, тъй като постоянно някой от групата нападатели оставаше без надлежно наблюдение в наказателното поле.

В 12-ата минута обаче се стигна до неочакван гол не от някой от португалската нападателна линия, а от централния защитник Гонсало Инасио, който бе намерен от Бруно Фернандеш. Шест минути след това авансът на домакините бе удвоен – Бруно отне топката в близост до наказателното поле и я изпрати към Бернардо Силва, който веднага намери Рамош в наказателното поле. Нападателят стреля по земя в близкия ъгъл за 2:0. Рамош направи дубъл в 34-та минута, а в добавеното време Инасио отново се разписа след поредна асистенция на Фернандеш.

След почивката Жота отбеляза гол, след като получи пас от дълбочина в собствената си половина от Бруно зад гърба на защитниците. И тогава Орта и Фелиш се присъединиха към разгрома на съперника с поредица от удари. В крайна сметка Рикардо вкара в 67-та, Жота оформи дубъл десет минути по-късно, а Бруно се разписа в 83-та, а Фелиш бе точен малко преди края на редовното време.

Интересното е, че след деветия гол португалците в пълен състав нахлуха в полето на гостите с идеята да направят резултата двуцифрен, но тези намерения не се увенчаха с успех.

Така "селесао" продължава с пълен актив в квалификациите за Евро 2024 (6 победи), като головата им разлика е 24:0. Люксембург е трети с десет точки. Втората позиция е за тима на Словакия, който има 5 точки по-малко от хората на Роберто Мартинес.  

В следващия мач националният отбор на Португалия играе у дома срещу Словакия, а Люксембург гостува на Исландия.

  Сподели
203