Време е...


Н. Гавазов

 Време е...

Кристиано Роналдо дебютира за националния отбор на Португалия през 2003 г. в мач срещу Казахстан. Тогава 18-годишният футболист бе признат за най-добрия играч на срещата, а феновете по света разбраха, че португалецът има обещаващо тайно оръжие. Изминаха почти 20 години и Роналдо, преминал от прохождаща звезда до най-добрия играч в историята на Португалия, се превърна в рудимент. Отборът бе елиминиран на четвъртфиналите на Световното първенство, Криш участва във всяка среща, но отбеляза само един гол. Изглежда, че въпреки всички аргументи "против", Кристиано Роналдо трябва да напусне португалския национален отбор.

Най-добрите години на Кристиано Роналдо са зад гърба му. Сега той е почти на 38 години и е длъжен да промени ролята си в отбора. Ако по-рано националният отбор бе буквално изграден около Роналдо, сега треньорите са много по-щастливи да го видят като духовен лидер, символ на Португалия, отколкото като главна звезда. Абсолютно всички го разбират, с изключение на Кристиано Роналдо. Според португалски инсайдери, играчът ще продължи кариерата си в националния отбор до Евро 2024. И това е тревожно!

Роналдо започна последните два мача на Мондиал 2022 от пейката. Старши- треньорът на националния отбор Фернандо Сантош обясни това с желанието да "избира с ума, а не със сърцето". Треньорът е наясно, че Роналдо в сегашната си форма е много по-малко ефективен от Гонсало Рамош. Кристиано е много по-загрижен за рекордите и личното представяне, отколкото за отборния резултат.

Но е важно да се разбере, че ако по-рано Португалия само се възползваше от неистовото желание на Роналдо да се "покаже“, сега този стил не е от полза за отбора. Криш счупи всякакви рекорди в националния отбор, донесе златото на Европейското първенство, но дотук свършиха възможностите му.

Португалия има много млади талантливи играчи.

Почти половината от футболистите в настоящия национален отбор на Португалия буквално израснаха в ролята на Кристиано Роналдо. Той е идол и величина с луди размери в очите на всеки млад професионален футболист. Но това само пречи на португалския отбор. Вероятно някои футболисти не могат да покажат пълната си сила, играейки рамо до рамо с идола.

Освен това няма за какво да се завижда на португалските нападатели, тъй като тази позиция на практика бе бетонирана от Кристиано Роналдо. Заради 37-годишния футболист, обещаващият 21-годишен Гонсало Рамош получи само 153 минути, но дори през това време нападателят успя да вкара три гола на Световното първенство. Това бяха едни от първите мачове за Рамош.

А колко други нападатели дори не получиха шанс да отидат в Катар? Португалия е един от най-мощните европейски доставчици на таланти. Има буквално тонове страхотни играчи в местното първенство, които мечтаят да играят поне няколко минути на Световното първенство, но никога няма да влязат в отбора, докато Кристиано Роналдо е на тяхно място.

Кристиано е принуден да напусне националния отбор. Световното първенство в Катар ясно показа, че сега нападателят не е готов да окаже реална помощ на отбора. Заради неговата персона португалският национален отбор получава само допълнителен дял от критики и луд натиск от пресата. През 2024 г. Роналдо става на 40 години – ще остане ли в националния отбор или все пак ще даде път на младите? Ако Кристиано е отговорен човек и ако съветниците му мислят за неговото добро, отговорът е само един - време е един от най-добрите футболисти в света да приключи с националния отбор.

  Сподели
1386