Петраков: Победата е за хората, борещи се за свободата на Украйна


Н. Гавазов

Петраков: Победата е за хората, борещи се за свободата на Украйна

Старши -треньорът на украинския национален отбор Александър Петраков коментира победата на своя отбор над Шотландия (3:1) в полуфинала на плейофите от квалификациите за Мондиал 2022.

Вчера Украйна победи шотландците в Глазгоу благодарение на голове на Андрий Ярмоленко, Роман Яремчук и Артем Довбик.

- Какви емоции изпитвате в момента? Какво означават те за вас?

- Сега емоциите ги няма, останаха на футболния терен. Тази победа е много важна за страната ни.

- Очакваше се украинският отбор да положи големи усилия за победа. Затова мнозина бяха изненадани от това колко организирано играхте. Какво можете да кажете за това?

-Благодарим ви, че оценявате нашата работа. Футболът е отборна игра, това са моите играчи, които направиха всичко, за да спечелят. Трябва да им благодарим на всички. Мисля, че сега в нашата родина всички хора, всички представители на въоръжените сили на Украйна, които са в окопите, казармите, болниците, всички наши фенове благодарят и аплодират. На първо място, това е победа за момчетата.

— Какво бихте пожелали на тези хора, които сега се борят за свободата на Украйна?

- Днес играхме за тях. Казах на момчетата преди да вляза на терена, че играем футбол за обикновените хора, за страната ни, за феновете, за жертвите. Направихме малка крачка - стигнахме до финала. Преди мача с Уелс. Мога да кажа, че ще направим всичко, което зависи от нас. Зарадвахме хората днес. Гордеем се, че сме украинци и прославяме страната си в трудни времена.

Бих искал да благодаря на Шотландия за тяхното гостоприемство. Приеха ни много добре. Вървях по улиците на Глазгоу, хора се приближаваха до мен и ми пожелаваха късмет. Пожелавам на отбора и старши треньора Стив Кларк всичко най-добро.

– Доволен ли сте от физическото състояние на вашите момчета? Доволни ли сте от действията на Артем Довбик, който отбеляза гол, но пропусна две добри положения?

— Не искам да анализирам играта сега. Хората, които играят футбол, моите колеги, треньори ще ме разберат. Сега не преди. Казах, че съм доволен от начина, по който играха момчетата, и ще направим анализа по-късно.

- Предстои мач срещу Уелс. Ще има ли достатъчно време да се подготвим за този съперник?

— Според нашите планове, вечерта имаме тренировка в две групи. След това ще има тренировка, подготовка, момчетата ще се възтановяват.

— Бих искал да чуя няколко думи за нашата легенда Андрий Ярмоленко, който отбеляза 45-ия си гол за украинския национален отбор.

— Искате да кажете, че вече е стар? Той се справя добре, младо момче е. Той все още трябва да играе и да играе, да напредва...

- Александър Зинченко бе много емоционален на пресконференцията преди мача. Как успя да се концентрира върху играта, за да стане един от лидерите на отбора?

- Зинченко е много патриотичен човек, много е притеснен, приема всичко присърце. Той е искрен украинец. Всички наши момчета са такива. Някои се държат, други не могат да устоят. Не дай Боже да дойде такава мъка в нечия земя. Докато не докосне теб и семейството ти, ти не го разбираш. Толкова много хора загинаха у нас - жени, деца... Това, което каза Саша, бе искрено, от сърце...

Във финала на плейофа за Световното първенство Украйна ще играе с Уелс. Мачът в Кардиф ще се проведе в неделя, 5 юни.

  Сподели
679