ФИФА иска Световно на всеки 2 години, УЕФА критикува


И. Ангелов

ФИФА иска Световно на всеки 2 години, УЕФА критикува

Президентът на УЕФА Александър Чеферин сподели, че организацията има огромни притеснения от плановете на ФИФА да съкрати времето между всяко Световно първенство на 2 години. Тази идея бе представена през месец май и в момента ФИФА обсъжда потенциалните последици, които притесняват УЕФА. Чеферин коментира ситуацията след получено от директора Ронан Евайн писмо от организацията Football Supporters Europe:

"УЕФА и националните ѝ асоциации имат сериозни опасения и крайни притеснения около новините за плановете на ФИФА. Отчитайки огромното влияние, което тази реформа може да има над цялата организация на футбола, изненадващо изглежда, че ФИФА подема ПиАр кампания за да представи предложението си, още преди то да бъде представено на конфедерациите, националните асоциации, лигите, клубовете, играчите, треньорите и цялото футболно общество.

"Като конкретен пример сред многото, изключително важно е да се наблегне над притесненията сред футболния свят във връзка с влиянието, което Световно първенство би имало на всеки 2 години - това ще промени календара на националните срещи, както и на женския футбол.

"Вашето писмо представя проблеми, които са видни за феновете в Европа във връзка с потенциалните планове на ФИФА да организира Световна купа на всеки 2 години, и те са валидни и изключително важни. Позволете да ви уверя, че УЕФА застава на страната на феновете по този важен въпрос. Трябва да работим заедно за да защитим интересите на играта".

Предложението на ФИФА идва след като то бе инициирано от Футболната Федерация на Саудитска Арабия през май месец, а още тогава президентът Джани Инфантино каза:

"Не трябва да си Айнщайн за да знаеш, че ако имаш Световна купа на 2 години, това ще удвои приходите. Трябва да отворим умовете си за тази възможност. Знаем стойността на Световната купа и влиянието ѝ".

Този план бе подкрепен и от Арсен Венгер, който в момента е директор на департамента по развитие на футбола на ФИФА. Французинът каза през месец юли, че това ще доведе до по-малко прекъсвания на първенствата за национални срещи по време на сезона, и така ще се намалят и контузиите.

Венгер отрече да има финансова заинтересованост зад идеята пред L'Equipe тази седмица:

"Този принцип ще групира квалификациите всяка година в края на големи състезания - Световна купа или континентален шампионат. Идеята е да се подобри нивото, на което се играят състезанията и няма финансов интерес зад нея, особено защото ФИФА преразпределя всички пари към федерациите по света за да развива футбола във всяка страна."

  Сподели
483