Следващата седмица ФИФА определя квотите за Мондиал 2014


Н. Гавазов

Следващата седмица ФИФА определя квотите за Мондиал 2014

Представителството на различните континенти на Световното първенство по футбол през 2014 година в Бразилия ще стане ясно през следващата седмица, съобщава Reuters. Въпросът ще бъде разгледан от изпълнителният комитет на ФИФА на двудневна сесия 2-3 март в щаб-квартирата на организацията в Цюрих. Към момента, от 31 страни, които участват във финалната част на Мондиала - освен страната- домакин, 13 представители има от Европа, пет от Африка, четири от Южна Америка и три от Северна и Централна Америка (CONCACAF). Още две места се разиграват чрез баражи между най-добрия отбор на Океания и петия от Азия, както и петия южноамерикански отбор с четвъртия от CONCACAF.

В последно време някои федерации поискаха от ФИФА повече места на първенствата и така например от Южна Америка се надяват, че именно сега ще получат едно допълнително място. Азия не смята да намали своята квота, а CONCACAF също настоява за увеличаване на своите представители.

Според специалистите, най-вероятно от едно място ще бъде лишена Африка, след като пет от шестте нейни представители на Мондиал 2010 излетяха в груповата фаза на турнира. Другият континент, от който може да бъде намалена квотата остава Европа, което означава много интересна борба между Платини и Блатер. Може да се мине и на вариант европейски отбор да играе бараж с представител на Африка или Азия, но всичко това ще стане ясно през следващата седмица.

 

  Сподели
96