Германски фенове: Пищен празник върху гробове


Н. Гавазов

Германски фенове: Пищен празник върху гробове

Асоциацията на феновете на Германия  на своя уебсайт призова Германската футболна асоциация (DFB) да бойкотира Световното първенство през 2022 г. в Катар.

"Не от вчера знаем за нечовешките условия на труд при изграждането на съоръженията за Световната купа през 2022 г. в Катар. Преди шест години бяха посочени  изключително дискриминационните и опасни условия за мигрантите. Те не само трябва да получават центове в условия на пълна експлоатация и липса на сигурност, не само живеят в ужасни условия, но и съществуват без права. Съобщава се, че те дори не могат да се върнат в родината си без разрешението на работодателя.

В същото  време медиите твърдят, че към  средата на февруари са загинали 6700 мигранти, работили по изграждането на съоръженията за Световното първенство през 2022 г. На всеки седем часа там загива  работник от Пакистан, Индия или Бангладеш. Твърде късно е да спасим тези хора, те вече не са между живите. Но не можем да се преструваме, че нищо не се е случило. Спортът обединява хора от различни страни, независимо от политическите различия, различните мирогледи и религии. Важно е да поддържате тази връзка и да продължите да я установявате. Но сега сме изправени пред въпрос, който не касае политиката и културата, а човечеството и правото на живот.

Много добре знаем, че много фенове очакват с нетърпение мачовете на германския национален отбор. Също така знаем, че за футболистите този турнир е основното събитие в кариерата им. Ние сме футболни фенове и обичаме този спорт. Но нищо не може да оправдае приемането на нарушения на правата на човека в Катар. Дори елементарно участие в турнира е подкрепа за тях. За този проблем се крещи все повече и по-силно,  и ние сме на страната на онези, които считат бойкота на Мондиал 2022 за необходимост.

Призоваваме DFB да се оттегли от турнира. Пищен футболен празник върху  гробовете на хиляди мигранти - участието в това  ще сложи край на подобни представи за морал и достойнство. Обръщаме се от това  с ужас. Футболът е нещо повече от игра. Това също е споделена и социална отговорност. Уверени сме, че и други ще последват примера на Германия. Ако DFB иска да запази останалата част от доверието си е необходимо да откаже  да участва  в Мондиал 2022 - и то точно сега!", се казва в изявление на фенове.

  Сподели
216