Саутгейт поиска край на доминирането на бели във футбола


Н. Гавазов

Саутгейт поиска край на доминирането на бели във футбола

Старши- треньорът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт смята, че BAME (Black, Asian and Minority Ethnic- чернокожи, азиатци и етнически малцинства) заслужават повече представители във футбола.

"Липсват ни представители на BAME. Когато децата ни седят и мислят, че това пътуване на живота е затворено за тях, това е най-голямото престъпление от страна на нас, възрастните. Това е неприемливо.

Чух, че преди няколко дни Джърмейн Дефо каза: "Струва ли си да посещавам треньорски курсове?". Такива въпроси не трябва да възникват.

Трябва да избягваме усещането, че не можете да постигнете нещо, защото това пречи на хората да постигнат това. Трябва да сме сигурни, че хората имат възможности, когато са квалифицирани и способни.

И тогава, разбира се, те трябва да се възползват от тези възможности и да се докажат. Ако успеят да се докажат добре, те ще станат пример за следване на следващото поколение.

В крайна сметка е важно гласовете на чернокожите да бъдат чути. Но също така е важно да чуете гласовете на белите хора, защото именно те трябва да вземат решения и да създадат възможности, които ще доведат до тази промяна.

Трябва да подобрим образованието си. Например, често седя с децата си вечер, обсъждаме какво се случва по света, гледаме различни филми, четем различни статии и колкото повече научиш, толкова по-добре", заяви Саутгейт.

  Сподели
431