Рапино: Ще продължим да се борим


Н. Гавазов

Рапино: Ще продължим да се борим

Футболистката от националния отбор на САЩ Меган Рапино коментира  решението на съда да отхвърли иска на женския отбор на своята страна за неравностойно заплащане.

"Никога няма да спрем да се борим за равенство“, написа Рапино на страницата си в Twitter.

Напомняме, че футболистките заведоха дело срещу Федерацията на САЩ през март миналата година, обвинявайки организацията в "законова дискриминация въз основа на пол". В компенсация жените искаха да получат 66 милиона долара. Футболистките изразиха недоволството си от факта, че играчите на мъжкия отбор не само получават повече пари, но и работят в по-добри условия.

По време на делото обаче стана ясно, че спортистките са отхвърлили предложение на Федерацията за използване на същата структура за получаване на средства, каквато е при мъжете. При тази структура парите се дават на основата на брой мачове, брой зрители на срещите, постъпления от спонсори, приходи от телевизионни излъчвания и други. На практика жените трябва да получават още по-малко от сегашните суми и в момента те са спонсорирани от мъжкия футбол.

Националният отбор на САЩ е действащ световен шампион. Американките спечелиха световното първенство през 2019, 2015, 1999 и 1991 година.

  Сподели
304