Съдът отклони иска на женския национален отбор на САЩ


Н. Гавазов

Съдът отклони иска на женския национален отбор на САЩ

Федералният съд в Калифорния отхвърли иска на националния отбор  на САЩ срещу Националната футболна федерация за неравностойно заплащане, съобщи CNN.

Напомняме, че женският национален отбор на САЩ заведе дело срещу Федерацията по футбол на САЩ през март миналата година, обвинявайки организацията, която е техен работодател, в "законова дискриминация въз основа на пол". Спортистките твърдят, че това се отразява не само на заплатата им, но и на това къде и колко често играят, как тренират и получават медицински грижи, както и как пътуват за мачовете.

Според информация на източника,  съдия Гари Клауснер в своето решение отбеляза, че футболистите на американския отбор не доказват дискриминация в заплащането. Той посочи, че в процеса на преговорите женският тим е  отказал  да изплаща заплати според същата структура, по която мъжкият отбор получава парите си.

Според експерти в областта, заплащането на жените трябва да е още по-малко според тази структура, която се основава на брой мачове, брой зрители на срещите, постъпления от спонсори, телевизионни излъчвания и други. На практика, мъжкият футбол издържа женския футбол, който де факто работи на загуба.  

Така съдът реши да отхвърли иска. Въпросът за неравностойните условия на труд ще бъде разгледан във Федералния съд на 16 юни.

  Сподели
179