На Острова показаха кадри с нацистки и расистки жестове на български фенове


Н. Гавазов

На Острова показаха кадри с нацистки и расистки жестове на български фенове

Английската телевизия, излъчваща мача от квалификационния турнир за класиране за финалите на Евро 2020 между България и Англия показа кадри от трибуните с български фенове, на които се вижда как почитатели на "трикольорите" правят расистки и нацистки жестове.

Според информацията, това е станало в средата на първото полувреме, когато Тайрън Мингс се оплака от расистки атаки, а реферът прекъсна срещата за около две минути. Тогава от студиото в БНТ съобщиха, че не са чули расистки викове и всячески се опитваха да убеждават зрителите, че гостите преекспонират темата с расизма.

Камерите на БНТ показаха група от около 30-на човека в сектор Б, облечени с черни дрехи и с качулки, които напуснаха стадиона след второто спиране на играта. Тогава от студиото обясниха, че младежите  не са направили нищо нередно, а напускат трибуните превантивно, за да не бъдат обвинени. По-късно от БНТ информираха, че второто спиране на играта е по настояване на главния съдия на мача, който е чул расистки викове от трибуните. От студиото изразиха изненадата си, защото точно по това време на стадиона е било тихо. 

От предаването на британската телевизия обаче ясно се виждат расистките жестове на младеж с качулка и на такъв без качулка, а също така и нацистките поздрави от страна на други членове на групата. Кадрите моментално бяха качени в социалните мрежи, където събраха милиони гледания. Предполага се, че има заснети и други подобни кадри, доказващи не само липсата на организация от страна на домакините, а и нежелание от страна на БФС да пресече подобни прояви по българските стадиони, нямащи място в съвременния цивилизован свят.

Напомняме, че преди няколко дни президентът на БФС Борислав Михайлов влезе в историята като първият ръководител на национална футболна централа, който подава оплакване до УЕФА срещу изказвания на футболисти в медиите.  В писмото си Михайлов уверяваше, че БФС е свършила много работа по отношение на борбата с расизма и обеща, че такива прояви няма да има по време на срещата България – Англия.

 

  Сподели
153