Синът на Джордж Уеа вкара за САЩ


А. Франгов

Синът на Джордж Уеа вкара за САЩ

Синът на легендарния нападател от близкото минало Джордж Уеa - Тимоти, изигра първи цял мач и вкара първия си гол за националния отбор на САЩ в контрола срещу Боливия, спечелена от "янките" с категорчното 3:0. Тимоти Уеа е роден в Ню Йорк и избира да представлява САЩ, въпреки че баща му в момента е действащ президент на Република Либерия в Африка. По-рано тази пролет Тим направи и дебют за клубния си отбор ПСЖ в мач от френската Лига 1 срещу Троа. 18-годишният Уеа играе на поста на баща си - централен нападател и впечатлява с ръст. През миналата година записа хет-трик за младежкия отбор на ПСЖ срещу Лудогорец в мача помежду им от младежката Шампионска лига (8:1 за парижани).

Мачът срещу Боливия бе част от "реконструкцията" в националния тим на САЩ, предприета от ръководтсвото след катастрофалните за тима световни квалификации. Функцията на главен селекционер е временно изпълнявана от помощник-треньора Дейв Сарахан, който бе част от щаба на подалия вече оставка Брус Арина. Сарахан повика основно млади и перспективни футболисти играещи в чужбина, сред които и Тимоти Уеа. Преди няколко дни американците спечелиха срещу Парагвай с 1:0, като в края на мача дебютира и самият Уеа. Днес, младата надежда започна като титуляр и изигра първите си пълни 90 минути с националната фланелка. Американците рабиха тима на Боливия - Уокър Зимерман откри резултата в 37-а минута, а нападателя на Вердер (Бремен) Джош Сарджент удвои в 52-та минута след грешка на вратаря на гостите. В 59-та минута Тим Уеа се измъкна зад защитниците и завърши подобаващо центрирането на Антъни Робинсон - 3:0 за САЩ, като резултата се запази и до края на мача.

По-големият брат на Тимоти, Джордж Уеа-младши също имаше кариера във футбола, записвайки мачове за резервния отбор на ПСЖ и младежките гарнитури на САЩ, както и престой в родната "А" група с екипа на Калиакра (Каварна) през 2012 г. 

 

  Сподели
557