ФА: Работим с правителството за нашето участие на Мондиал 2018


Н. Гавазов

ФА: Работим с правителството за нашето участие на Мондиал 2018

Футболната федерация на Англия (ФА) съобщи, че продължава работата с британското правителство и съответните органи в страната относно участието на националния отбор на финалите на Мондиал 2018 в Русия.

"Продължаваме тясно да работим с правителството на Великобритания и съответните органи на властта относно нашето участие на финалите на Световното първенство по футбол", се казва в съобщението.


По-рано днес стана известно, че Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които знае, че са офицери на руското разузнаване. Премиерът Тереза Мей също така оттегли поканата за руския външен министър Сергей Лавров за реципрочна визита във Великобритания и потвърди, че няма да има официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия догодина. Ще се отменят всички контакти на високо ниво с Русия.

Решението е отговор на отравянето на рарузнавача Сергей Скрипал в Солсбъри в началото на март. Пред парламента Мей каза, че сегашният инцидент има "само две приемливи обяснения" - акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката. Според Мей Москва не е предоставила никакво обяснение за случилото се - "никакво обяснение защо Русия има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право".

Британският премиер обяви още, че страната ѝ:

- ще въдеде засилени проверки на руски граждани, които влизат в страната

- ще въведе законодателство, което да защитава Великобритания от враждебна държавна дейност

- ще помисли за нови "антишпионски" закони

- ще се погрижи да се въведат поправки тип "Магнитски" в закона за санкциите срещу Русия (ще търси начини за въвеждане на ограничителни мерки при нарушаване на човешки права) и ще замразява руски държавни активи в случаи на заплаха;

- ще вземе други мерки, които няма да бъдат обявени публично.

 

  Сподели
93