От ФИФА признаха за проблеми с Jabulani


Н. Гавазов

От ФИФА признаха за проблеми с Jabulani

ФИФА най-накрая призна официално, че може би има проблеми с топката за Световното първенство "Jabulani", но няма да се предприемат никакви мерки до края на турнира. Както е известно, голяма част от играчите определиха топката като лоша, както и че тя е непредвидима и лети твърде високо. Някои от треньорите на отборите пък изказаха своето разочарование, че тя не е подходяща за дълги пасове.

"Не сме глухи. ФИФА не е обърнала гръб на всички оплаквания от тази топка. Има правила за големината и теглото на топката и те са спазени...но все пак топката трябва да е перфектна ", заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валке.

По принцип, на всяко Световно първенство вратарите се оплакват от топката, но на този Мондиал забележките към "Jabulani" са от всички страни, а могат да възникнат още повече полемики и то в решителните фази на турнира, особено, ако някои от мачовете трябва да се решават с дузпи.

"През последните години топките много се промениха. Станаха по-бързи и в допълнение на това в Южна Африка играем с такава, която може да лети до 1,700 метра, което прави топката много бърза, оттам и играта е по-динамична", заяви Валке пред Reuters .

Както е известно, ФИФА има сключен договор с Адидас до 2014 година и от 1970 година немската фирма осигурява топките за Световните първенства. Германската компания защити продукта си и обяви, че в някои първенства като това в Германия е въведена от началото на годината.

 

 

  Сподели
145