УЕФА се произнесе: ЕВРО 2016 ще се проведе във Франция


.

УЕФА се произнесе: ЕВРО 2016 ще се проведе във Франция

Франция ще приеме Европейското първенство по футбол през 2016 година. Това стана ясно, след като шефовете на европейския футбол избраха "петлите" пред останалите две кандидатури, които бяха на Италия и Турция. Президентът на УЕФА Мишел Платини (Франция), Джанкарло Абате (Италия) и Шенес Ерзик (Турция), не взеха участие в гласуването, тъй като нямаха право на глас. Така от общо 15-е члена на Комитета, само 12 от тях проведоха гласуване, след като преди това трите страни една след друга показаха своите презентации.  

Франция ще има възможността да организира европейски форум за трети път в своята история след Евро'60 и Евро'84, когато водени от настоящия шеф на УЕФА Мишел Платини "петлите" триумфираха с купата "Анри Делоне". Лично президентът на Франция Никола Саркози присъства в Женева, за да защитава френската кандидатура, която в крайна сметка се оказа печеливша.

Страната също така може да се похвали и с две домакинства на Световни първенства по футбол през 1938 и през 1998 година. Както е известно, през 98-а година "петлите" успяха да вдигнат трофея на родна земя, пред собствена публика, надигравайки с класическото 3:0 тима на Бразилия във финалния сблъсък, провел се на "Стад де Франс". Националният отбор на Италия пък печели Мондиала през 38-а година. 

  Сподели
13