Ливърпул - Севиля: Физическата мощ на мърсисайдци ще размаже андалусците


Н. Гавазов

Ливърпул - Севиля: Физическата мощ на мърсисайдци ще размаже андалусците

Ливърпул - Севиля
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Дата: 18.05.2016г.
Час: 21:45
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

В сряда вечер в Базел ще се състои финалната среща от Лига Европа. Дългият турнир е близо до своя логичен край и сега, след края на националните първенства и в навечерието на Евро 2016, цялото внимание на футболната общественост е приковано към решаващите мачове в двете европейски клубни състезания. И, ако сражението в Милано е все още далече, то битката в Базел е съвсем близо. Битка, която може да позволи на Севиля да стане първият отбор, спечелил трофея в три поредни години. А може пък Ливърпул да запише четвърти успех в турнира и да се изравни с андалусците по този показател. Най-големият стимул обаче е свързан с това, че победителят ще получи възможност да играе в груповата фаза на Шампионска лига през следващия сезон - нещо, което утрешните съперници не успяха да постигнат чрез националните си първенства.

Ливърпул завърши кампанията си като осми в класирането на Висшата лига и откровено може да кажем, че сезонът щеше да е провал, ако не бе финалът в Лига Европа. Впрочем, класирането на мърсисайдци е повторение на антирекорда от 1962 година, което е още едно доказателство за метаморфозите на "червените" през изминалата кампания. Ливърпул вкара 63 гола, но също така допусна 50 попадения в собствената си врата, а отборът ще бъде запомнен с това, че може тотално да се провали в даден мач и да извърши чудо в следващия. Иначе, хората на Клоп заслужиха правото да играят в Базел, след като допуснаха само едно поражение в европейската си кампания, а по пътя си към финала преодоляха отбори като Манчестър Юнайтед, Борусия Дортмунд и Виляреал.

Подобни са метаморфозите и при Севиля. Андалусците завършиха на седмо място в Примера дивисион, претърпявайки 14 загуби, което е твърде много за бивш участник в Шампионска лига и настоящ финалист в Лига Европа. Хората на Енрике допуснаха и 50 гола в собствената си врата, което е повече от някои отбори по-назад в класирането, като Малага, Реал Сосиедад и Валенсия. Тимът е много силен у дома си, но Севиля е единственият отбор от топ първенствата на Европа, който няма победа като гост през този сезон! Що се отнася до хората на Емери, те изминаха сравнително лесен път, изправяйки се в плейофите срещу Мьолде, Базел, Атлетик и Шахтьор Донецк.

Клоп не може да разчита на контузените Гомес, Ингс и Роситър, а появата на Ориги е под голям въпрос. Сако е аут заради наказание. Джордан Хендерсън не игра пет седмици, но полузащитникът се появи в мача с УБА. Едва ли обаче англичанинът ще започне финала като титуляр, така че най-вероятно Хендерсън ще бъде на пейката.

Севиля има само две загуби в кадрово отношение. Това са травмираните Крин-Дели и Тремулин. Предполага се, че загубата на последния ще бъде компенсирана от Серхио Ескудеро, който достойно се справя със задълженията на ляв защитник. В опорната зона пък ще се разположат Н'Зонзи и Кришовяк, което предполага огромни проблеми за креативните фуболисти на Ливърпул.

 

Интересни факти:

- Ливърпул има 14 победи и 10 равенства в 34 мача срещу испански отбори.

- Два от тези двубои са на неутрална територия, като мачовете завършиха с победа на Ливърпул.

- Севиля има 3 победи и 2 равенства в 8 мача срещу английски отбори.

- Нито един от утрешните съперници не е губил финал в Лига Европа.

- Успех на Севиля ще бъде десети трофей за Испания в този турнир.

- Успех на Ливърпул ще означава осми трофей за Англия в турнира.

- Севиля ще се надява да стане третият отбор, спечелил Лига Европа след отпадане от групите на Шампионска лига. По-рано това направиха Атлетико (2010 година) и Челси (2013 година).

- Хосе Антонио Рейес игра за победителя Атлетико през 2010 година, а също така за победителя Севиля през 2014 и 2015 година, така че той може да стане първият футболист в света, който има четири победи в Лига Европа.

- Севиля бележи по 1.79 гола средно на мач, а Ливърпул по 1.29 попадения.

- Севиля получава по 0.88 гола средно на мача, а Ливърпул по 0.71 попадения.

- И двата отбора нямат победи на "Санкт Якоб Парк". Ливърпул има два мача тук, а Севиля - 1.

- Алберто Морено дойде в Ливърпул, след като записа 62 мача за Севиля.

- Рейес и Коло Туре бяха съотборници в Арсенал в периода 2004-2006 година.

- Тимъти Колоджейчак и Деян Ловрен играха заедно за Олимпик Лион в периода 2010-2012 година.

- Клоп има 5 победи, 3 равенства и 5 загуби в 13 мача срещу испански отбори.

- Емери е с 2 победи, 2 равенства и 4 загуби срещу английски отбори.

- Разстоянието от Ливърпул до Базел е 990 километра, а от Севиля до Базел - 1600 километра.

 

И така, като оставим настрана интересните факти и кадровото състояние на отборите, идва ред на големия въпрос: Кой ще победи?

Очакванията са, че ще видим открит футбол, без много проучване на съперника, с изобилие от положения за гол и няколко попадения в мача. Прогнозата на FUTBOL TV е за победа на Ливърпул и тя се опира на няколко статистически данни и факти:

- мърсисайдци са лидери в Лига Европа по успешни шпагати;
- мърсисайдци са трети в турнира по спечелени единоборства;
- Ливърпул е създал най-много положения за гол (192, втори е Борусия със 160) и е нанесъл най-много удари (243, втори е Борусия с 209);
- Ливърпул е трети по блокирани удари;
- Севиля не е в топ 5 по нито един от тези показатели.

Всичко това на фона на зашеметяващ график от 31 мача за 18 седмици, като през април двубоите бяха 8, от които само един бе загубен - полуфиналът с Виляреал. Отделно в реванша отборът, който трябваше да е изморен от края на сезона, излезе и потопи "жълтата подводница" - безцеремонно и без излишна суета. Испанците бяха дошли да играят на контраатака, а не получиха възможност за такива, като мърсисайдци тичаха сякаш имаха по един кислороден апарат в джоба - например, Милнър, извърши 5 отбранителни действия, отдаде пет голови паса, два пъти стреля по вратата и изпълни десет дрибъла! Първата смяна на Клоп бе в 82-та минута!

Подобна физическа мощ ще видим и утре и тя ще бъде решаваща за изхода на двубоя. Победата над Борусия пък показва готовността на "червените" да постигнат необходимите резултати на всяка цена. Разбира се, Севиля е силен отбор, с отлични футболисти, но хората на Емери ще се огънат по отношение на физиката, което ще позволи на Ливърпул да спечели мача и вероятно да постави точка на дългогодишните си страдания.

Прогноза: Ливърпул - Севиля 3:1


Последни 5 изиграни срещи:

Ливърпул:

01 май Суонзи - Ливърпул 3:1 (Висша лига)
05 май Ливърпул - Виляреал 3:0 (Лига Европа)
08 май Ливърпул - Уотфорд 2:0 (Висша лига)
11 май Ливърпул - Челси 1:1 (Висша лига)
15 май Уест Бромич - Ливърпул 1:1 (Висша лига)

Севиля:

28 април Шахтьор Донецк - Севиля 2:2 (Лига Европа)
01 май Еспаньол - Севиля 1:0 (Примера)
05 май Севиля - Шахтьор Донецк 3:1 (Лига Европа)
08 май Севиля - Гранада 1:4 (Примера)
14 май Атлетик Билбао - Севиля 3:1 (Примера)


Досегашни срещи:

Ливърпул - Севиля

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
227