Порто ще сломи Брага в португалския празник в Дъблин


Т. Михайлов

Порто ще сломи Брага в португалския празник в Дъблин

Порто - Брага
Стадион: "Дъблин Арена", Дъблин
Дата: 18.05.2011
Час: 21:45
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)


Порто и Брага излизат един срещу друг във финалния двубой на втория по сила европейски турнир Лига Европа. Двата португалски тима заслужиха да са в дъблин, макар че и мнозина ще съжаляват, че черешката на тортата не е класически сблъсък между Порто и Бенфика. Каквото и да се случи един рекорд вече падна. Под егидата на УЕФА никога не е имало финал, в който тимовете да са отдалечени географски само на 47 километра.

Пътят на Порто към финала започна от плейофа на турнира, където „драконите“ отстраниха Генк. В груповата фаза те бяха заедно с ЦСКА, Бешикташ и Рапид Виена, които им оказаха малка съпротива. Последваха сблъсъци с едни от най-силните тимове в турнира – Севиля, ЦСКА Москва, Спартак Москва и Виляреал. Особено впечатляващи бяха двете срещи със Спартак и първия мач с Виляреал, където Порто вкара по 5 гола. Основният реализатор Радамел Фалкао пък подобри рекорда за голове в турнира, вкарвайки 16 попадения.

Сезонът е отличен за Порто не само в Европа, но и в родната им Португалия. Там „драконите“ станаха шампиони по изключително категоричен начин с 21 точки пред втория Бенфика. Тимът на един от най-желаните треньори Андре Вияш Боаш записа по пътя си към титлата 27 победи и едва 3 равенства. „Синьо-белите“ са по пътя към требъл. На 22 май те излизат срещу Витория Гимараеш във финал за Купата на страната. Ако „драконите“ триумфират в Дъблин ще спечелят за втори път трофея от турнира, който преди носеше името Купа на УЕФА. Колосът от „До Драгао“ има и 2 КЕШ/ШЛ.

Спортинг Брага не може да се похвали с такива успехи, тъй като дори не е сред грандовете на португалската футболна карта. Последните няколко сезона обаче са изключително добри за скоромния до скоро тим. Предстоящият европейски финал ще е връх в историята на клуба, създаден през 1915. Той обаче е напълно заслужен. Момчетата на Домингош Пасиенсия тръгнаха от Шампионската лига, но оставайки 3-ти в група с Арсенал, Шахтьор и Партизан се преместиха в Лига Европа. Там се разправиха с полската сензация Лех, английския колос Ливърпул, украинския гранд Динамо Киев и Бенфика. В португалската лига Брага завърши 4-ти.

Порто и Брага никога не са се срещали в европейските турнири като това е едва втория случай, в който един срещу друг ще играят португалски съперници. Предишният беше споменатият по-горе мач между „архиепископите“ и Бенфика. Балансът по терените на Португалия е твърдо в полза на „драконите“. В 131 мача те имат 92 победи, при 22 равенства и 17 успеха за Брага. „Синьо-белите“ са в серия от 3 победи срещу своя съперник. Подобно обаче бе и положението с Бенфика преди реванша в Брага.

Андре Вияш Боаш, който може да стане най-младият треньор, печелил турнир на УЕФА няма проблеми със състава и ще може да заложи на най-доброто като атаката ще води триото Хълк-Фалкао-Варела. Домингош Пасиенсия пък може да стане първия треньор надиграл във финал тим, в който е играл. През 1995/96 той дори става голмайстор в първенството с екипа на „драконите“. И Пасиенсия няма проблеми с избора си на титулярните 11. Това е последният му мач начело на „архиепископите“.

Срещата в Дъблин ще противопостави два тима от една страна, но с доста различна философия. Порто залага изключително на нападателния футбол и вкарва много голове. Брага е доста по-предпазлив и дължи успехите си на здравата защита. Макар Порто да е фаворит в един финал никога не се знае какво ще се случи. Все пак „драконите“ имат предимство, благодарение на своята история, опит, публика, самочувствие и звезди. Най-логичният изход е победа за Порто още в редовното време.

Последни 5 изиграни срещи:

Порто:

28 април Порто - Виляреал 5:1 (Лига Европа)
01 май Витория Сетубал - Порто 0:4 (Суперлига)
05 май Виляреал - Порто 3:2 (Лига Европа)
08 май Порто - Пасош Ферейра 3:3 (Суперлига)
14 май Маритимо - Порто 0:2 (Суперлига)

Брага:

28 април Бенфика - Брага 2:1 (Лига Европа)
01 май Брага - Униао Лейрия 0:0 (Суперлига)
05 май Брага - Бенфика 1:0 (Лига Европа)
08 май Академика Коимбра - Брага 0:0 (Суперлига)
14 май Брага - Спортинг Лисабон 0:1 (Суперлига)


Досегашни срещи:

Порто - Брага

131 мача
92 победи за Порто
22 равенства
17 победи за Брага
Голова Разлика: 308:106 за Порто


Коефициенти от bet365:
Порто - 1.44
Равен - 4.33
Брага - 7.50

Коефициенти от Offsidebet:

Порто - 1.44
Равен - 4.20
Брага - 7.30

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
151