Чеферин: Английските клубове постоянно се оплакват


Н. Гавазов

Чеферин: Английските клубове постоянно се оплакват

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкритикува английските клубове за постоянни им оплаквания.

Както е известно, финалите на европейските клубни турнири през този сезон - Шампионска лига и Лига Европа - бяха чисто английски.

Финалът между Арсенал и Челси в Баку бе засенчен от скандала около арменския плеймейкър Хенрих Мхитарян и претенциите на англичаните, че разстоянието до Азербайджан е прекалено голямо. А от Тотнъм и Ливърпул се  чуха оплаквания от квотите за билетите в Мадрид. Подобно поведение на английските клубове предизвиква раздразнение в Чеферин.

"76 процента от европейските федерации ме подкрепиха в първите ми президентски избори на УЕФА, но само не и в Англия. Англия подкрепи друг кандидат.

Там, където има английски клубове, има оплаквания. Те са луди! Това не им помага да станат по-популярни в европейския футбол. Ако някой ме попита защо играхме в Баку, ще отговоря: Там живеят хора. Хомо сапиенс живее там.

Местните жители трябваше да гледат мача в 11 часа вечерта заради разликата в часовите зони, но никой не се оплакваше.

Ако два азербайджански отбора се срещнат в Лондон, никой няма да се оплаче. Те идват и играят без никакви проблеми. Решихме да играем в Баку преди година и половина, където има модерен стадион за 70 хиляди зрители. Мисля, че в Англия има само един стадион п-голям от този.

Трябваше да видите как хората се радваха, когато тези суперзвезди отидоха при тях. Трябва да развиваме футбола навсякъде, не само в Англия или Германия.

Що се отнася до финала в Шампионска лига, на мен ми се струва, че сега трябва да играем такива финали на по-големи стадиони - дори и да повтаряме едни  и същи четири или пет места.

Имахме 62 хиляди билета в Мадрид при  980 хиляди заявления. Ако бяхме играли, например, на "Уембли", щяхме да имаме 30 хиляди повече билета.

Може би мачовете на най-високо ниво трябва да се играят само на първокласни места. Но в Лига Европа трябва да споделяме финалите с други хора, които обичат футбола", заяви Чеферин.

  Сподели
404