Атлетико Мадрид и Фулъм ще върнат Купата в Стара Европа


.

Атлетико Мадрид и Фулъм ще върнат Купата в Стара Европа

Атлетико Мадрид - Фулъм
Стадион: "Нордбанк Арена", Хамбург
Дата: 12.05.2010
Час: 21:45
Съдия: Никола Рицоли (Италия)


Първото издание на Лига Европа, което наследи бившия турнир на Купата на УЕФА, завършва с един невероятен финал между Атлетико Мадрид и Фулъм - два клуба, които не са така известни както Ливърпул и Ювентус, но които отстраниха по пътя си именно тези европейски грандове. Завоевателя на Ливърпул срещу Палача на Ювентус: неочакван може би финал, но напълно заслужен с оглед на резултатите, които показаха двата отбора.

Мачът за Атлетико в сряда вечер представлява идеална възможност да завърши добре една сравнително негативна кампания. Миналата година „дюшекчиите" заеха авторитетното четвърто място в Ла Лига, отбелязвайки цели 80 гола и оставяйки зад себе си Валенсия. През настоящия сезон обаче мадридчани по едно време бяха последни в класирането на вътрешното първенство, и с играчи като Агуеро и Форлан се бореха как да излязат от зоната на изпадащите. В крайна сметка след като бе направена треньорската рокада и на мястото на Абел Ресиньо дойде Кике Санчес, отборът заигра по-добре, изпълзя от дълбините и ще финишира сред първите десет в класирането на Примерата.

Европейската кампания на Атлетико изглежда малко по-добре от вътрешната. Тя започна на 19 август при гостуването на гръцкия гранд Панатинайкос в мач от предварителния кръг на Шампионската лига, който завърши с победа 3:2 за „дюшекчиите", а в реванша на 25 август довършиха противника си с 2:0 и така получиха право да играят в групите на най-престижния европейски турнир, заедно с Челси, Порто и АПОЕЛ. Там завършиха без победа, допуснаха 12 гола и все пак се класираха трети пред кипърския отбор, което им даде право да продължат във втория по престижност европейски клубен турнир.

В Лига Европа „дюшекчиите" постигнаха едва две победи от осем мача, но въпреки това достигнаха до финала, отстранявайки по пътя си Галатасарай, Спортинг Лисабон, Валенсия и Ливърпул и получавайки шанса да се борят за трофей за първи път от 1996 година.

„Имаме да изиграем два финала до края на сезона. В момента всичките ни усилия са съсредоточени върху мача в Хамбург, а след това ще мислим за Барселона. Искам да завършим кампанията успешно и да спечелим тези трофей. Имаме потенциал и можем да го направим", заяви преди отпътуването си за Германия Кике Санчес.

 

Рой Ходжсън, който току що бе определен за мениджър на годината, възнамерява да използва Лига Европа, за да покаже колко далеч е стигнал Фулъм под неговото ръководство. Сблъсъкът в Хамбургер е завършек на една една добра серия от успешни набези в чужбина, която започна през юли миналата година в квалификационния кръг на турнира. Феновете на скромния лондонски отбор приветстваха своите футболисти при нашествията им в Литва, Русия, Италия, България, Швейцария, Украйна и Германия, за да се стигне последният мач, в който ще стане ясен носителят на новоучредената купа.

За напредъка на Фулъм говори факта, че преди два сезона отборът се спаси от изпадане едва в последния кръг и изглеждаше обречен когато Ходжсън пое тима. Космополитният английски специалист обаче положи съвсем различни основи на работа и наложи различен стил на игра, в резултат на което лондончани не само оцеляха в елита, но и получиха правото да играят в Европа. През настоящия сезон Фулъм завърши на 12 място в класирането, а финалът в сряда вечер е само една част от приказката, която стана наистина фантастична, след като бе осигурена безопасността във Висшата лига и обърнато по-голямо внимание на Лига Европа.

„Когато дойдох в клуба аз знаех, че тук се работи добре. Но да достигнем до финал в такъв турнир е просто невероятно. Изминахме дълъг път. Започнахме в Литва и знаехме, че няма да е лесно. След това отидохме в България, Италия и Русия, така, че това е наистина дълъг път за нас. Сега никой не може да каже, че сме малък клуб. Ще се борим до край и няма да позволим възможността да го спечелим да си отиде лесно. Ние заслужаваме да победим", заяви ганайският защитник Пентсил.

Кике Санчес няма да може да разчита на вратаря Серхио Асеньо, който се контузи и е аут за шест месеца. Но това едва ли ще създаде проблем, след като младият вратар Де Хеа прави наистина зашеметяващ сезон и дори днес бе включен в разширения състав на испанския национален отбор за Световното първенство в ЮАР. Тиаго лекува дълговременна травма и отборът свикна да играе без него. Ибрахима Балде също е с контузия и не е играл от 7 март, така че Раул Гарсия ще заеме място в центъра на халфовата линия. Луис Перея се възстанови от леката травма и се завръща в отбраната.

Схемата на игра, която наложи Кике Санчес след идването си на „Висенте Лалдерон" е с четирима защитника, двама опорни халфа пред тях и трима нападатели, като зад тях винаги има футболист, който да ги подсигурява. В зависимост от съперника, това е Хурадо, Балде или Гарсия. Понякога обаче схемата на игра е 4-4-2, като Агуеро и Форлан застават начело на атаката, а по крилата са Рейес отдясно и Шимао отляво. Именно тази схема мисля, че ще използва специалистът за срещата в сряда вечер, която всъщност донесе успех на отбора при домакинството срещу Барселона и всъщност когато отборът владее топката и атакува, това става с четирима атакуващи футболисти.

Рой Ходжсън няма да може да разчита на Стефано и добре познатия у нас Окака, но добрата вест за специалиста е това, че Деймиън Дъф и Боби Замора подновиха тренировките си с отбора и ще започнат в стартовия състав. Всъщност появата на Замора е ужас и за най-добрите защитници в Европа, и е ключът към успеха на Фулъм. До него ще застане партньорът му в атака Золтан Гера.

„Този сезон Боби играе по-близо до гола и наистина е опасен там. Вкарва голове, създава положения и задържа топката", заяви унгарецът за своя съотборник.

Що се отнася за останалата част от отбора, то играта е с четирима защитници и четирима полузащитници. Ходжсън не измени на тази схема в нито един мач от сезона, и едва ли ще го стори и сега. Хюз, Хангеланд и Пентсил имаха леки травми, но тримата тренираха нормално вчера и днес и ще заемат своите места в защитата. Дъф и най-вероятно Дейвис ще застанат на фланговете, а в средата на халфовата линия със сигурност ще започне Мърфи, като другият избор може би ще падне върху Етуху.

 

Как би завършила срещата? Убийственият дует Агуеро - Форлан срещу твърдата защита на англичаните и невероятната форма на Боби Замора. Труден въпрос наистина. При всички положения ни очаква много себераздаване, открит футбол и много борба във всички точки на терена. Което обещава и мачът да бъде интересен. Излишно е да казвам как играе английски отбор, когато е ентусиазиран или как го правят испанците когато горят от желание за победа.

„Фулъм е един отбор, който играе много добре в екип и има невероятно твърда защита", заяви Форлан днес.

„Уважавам Фулъм, защото те победиха Ювентус, Волфсбург и Хамбург. Те ще търсят победата и срещу нас, но те не са Юнайтед, Челси или Арсенал", оптимист е Агуеро.

„Финалът стои над всичко, което съм постигнал до сега. Искам да довършим започнатото", заяви Ходжсън.

„Мачът е от огромно значение за нас. Изпитваме глад и желаем да спечелим трофея", изрази настроенията в отбора Дани Мърфи.

Според мен, въпреки прогнозите, които дават леко предимство на Атлетико Мадрид, аз смятам, че ако Фулъм вкарат първи гол ще запазят преднината си и ще достигнат до успеха в редовното време. Но по-вероятно е двата отбора да завършат наравно и всичко да се реши в продълженията, а защо да не се насладим и на дузпите. Едно е сигурно: след като в две поредни години Купата бе притежание на новите и богати футболни сили   от Източна Европа, сега тя се завръща отново в Стара Европа.


Последни 5 изиграни срещи:

Атлетико Мадрид:

25 април Атлетико Мадрид - Тенерифе 3:1 (Примера)
29 април Ливърпул - Атлетико Мадрид 2:1 сл. прод. (Лига Европа)
02 май Севиля - Атлетико Мадрид 3:1 (Примера)
05 май Атлетико Мадрид - Валядолид 3:1 (Примера)
08 май Спортинг Хихон - Атлетико Мадрид 1:1 (Примера)

Фулъм:

25 април Евъртън - Фулъм 2:1 (Висша лига)
29 април Фулъм - Хамбургер 2:1 (Лига Европа)
02 май Фулъм - Уест Хем 3:2 (Висша лига)
05 май Фулъм - Стоук Сити 0:1 (Висша лига)
09 май Арсенал - Фулъм 4:0 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Атлетико Мадрид - Фулъм

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Атлетико Мадрид - 2.10
Равен - 3.30
Фулъм - 3.50


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
115