Скандалът около Алърдайс може да получи развитие


Н. Гавазов

Скандалът около Алърдайс може да получи развитие

Скандалът около Сам Алърдайс няма да завърши само с напускането на поста старши-треньор на националния отбор на Англия. 61-годишният специалист е изправен пред опасността да попадне под наказателно обвинение за опит за измама на своя работодател.

Едва подписвайки договор с Футболната асоциация (ФА), Алърдайс в частен разговор с подставени лица предложи услугите си за това, как могат да бъдат заобиколени правилата на ФА за осъществяване на трансфери на играчи, чийто права се държат от трети лица.

Само няколко часа след скандалните разкрития Сам бе принуден да си подаде оставката. Преди да излети за Испания, бившият мениджър на Съндърланд, Уест Хем, Нюкасъл и Болтън намекна, че може да се завърне към треньорска работа.

Това обаче е възможно и да не се случи. В момента ФА се опитва да установи, дали специалистът е нарушавал някакви правила. Ако това е факт, тогава Алърдайс ще бъде наказан с доживотна забрана да упражнява треньорска дейност.

Нещо повече, част от футболната общественост на Острова призова полицията да се намеси в случая. Това може да доведе до разследване на някои трансфери, към които Сам е имал пряко отношение.

Една от съмнителните сделки е тази с прехода на Равел Морисън от Уест Хем в Кардиф през 2014 година. Тогава Алърдайс бе начело на "чуковете" и лично той уреди комисионната на агента на играча.

Силата на общественото мнение в Англия е високо, а засилващата се кампания срещу бившия наставник на "Трите лъва" става все по-силна, поради което е много голяма вероятността прокуратурата да започне собствено разследване на скандала.

 

  Сподели
127