САЩ започнаха разследване на компанията Найк


Н. Гавазов

САЩ започнаха разследване на компанията Найк

Властите в САЩ започнаха проверка на плащания на производителя на спортни дрехи Найк, който през 1996 година е оказал спонсорска помощ на националния отбор на Бразилия. Става дума за 160 милиона евро, които по данни на прокуратурата са били използвани не само за финансиране на "селесао", но и за сключване на корупционни сделки в страната.

Ръководството на Найк веднага излезе със съобщение, в което се казва, че ще окаже пълно съдействие с правоохранителните органи на САЩ.

Както е известно, по-рано правителството на САЩ обяви, че започва проверка на няколко компании във връзка със скандала за корупция във ФИФА. В обвинителното заключение не се съобщава конкретно име на компания, но според запознати, става дума за Найк.

Съобщава се, че компанията е сключила десетгодишен договор с Футболната федерация на Бразилия на стойност 160 милиона долара, но след това е подписан нов договор за предоставяне на 30 милиона долара на бразилските футболни власти. Именно тези пари са отишли за подкупи, включително и по сметките на висши чиновници във ФИФА.

 

  Сподели
122