Меси се опитва да постигне извънсъдебно споразумение


Н. Гавазов

Меси се опитва да постигне извънсъдебно споразумение

Адвокатите на нападателя на Барселона Лионел Меси и баща му се срещнаха за първи път в петък с прокурорите за икономически престъпления от Барселона с намерението да постигнат споразумение по делото за укриване на данъци. Както е известно, двамата са обвинени в данъчна измама за повече от 4 милиона евро в периода 2006-2009 година.

Меси и баща му са използвали холдингови компании, базирани в офшорни зони в Белиз и Уругвай, както и различни агенции в Швейцария и Великобритания, за да укрият печалбите от правата върху образа на играча.

Съдебни източници съобщиха, че сумата, която Меси ще заплати, ако се стигне до съдебно споразумение е от 5 до 9 милиона евро и зависи от размера на глобата, която ще бъде наложена. Ако обаче усилията на адвокатите не се увенчаят с успех, тогава аржентинецът с испански паспорт ще се раздели с най-малко 24 милиона евро.

Във всеки случай споразумението не освобождава от наказателна отговорност обвиняемите, които след като разбраха, че прокуратурата е започнала разследване на данъчните им декларации за последните три години, се втурнаха да платят данък в размер на 10 милиона евро за 2010 и 2011 година. Става дума за приходи върху образа на Меси, които са преведени по сметки във Великобритания и не са декларирани в декларациите за 2010 и 2011 година.

В същото време прокурорите по делото предполагат, че бащата играча е главен идеолог на измамата, въпреки че операцията няма как да стане без подписите на Лионел Меси.

 

  Сподели
103