Защо Спортинг даде 23 000 за 12-годишния Кристиано Роналдо?


И. Ангелов

Защо Спортинг даде 23 000 за 12-годишния Кристиано Роналдо?

Goal.com публикува ексклузивни откъси от новата книга на Лука Кайоли - Ronaldo: The Obsession for Perfection. В частност се разглежда как той е забелязан на 12 години от Спортинг. Той никога не е бил на самолет - никога не е напускал островите. Той се изправя срещу най-тежкото си предизвикателство и не може да заспи в нощта преди събитието.

Настойникът на момчето Фернао Соуса го придружава в Лисабон. Годината е 1997-ма, празниците са Великденски и Кристиано е на път към пробите си в Спортинг Лисабон. Той би предпочел да опита късмета си в Бенфика, отбор, който той и брат му обожават. Но неговата майка винаги е предпочитала Спортинг и тя иска нейния син да наследи Луиш Фиго в тима. 

Освен това, можеш ли да откажеш на най-големия тим в столицата. Спортинг има най-добрата школа в Португалия, като от там са излезли имена като Фиго и Шимао, Жоао Пинто, Куарешма, Уго Виана и Нани. 

Той е убеден, че ще може да се справи там. Той знае, че е добър и мисли, че може да убеди в това треньорите. Но той е само на 12 години, когато пристига в базата всичко му се струва голямо. 

Треньорите Пауло Кардосо и Освалдо Силва са там да го наблюдават. Те не са впечатлени от физиката на момчето - той е слаб и дребен. Но когато го виждат в игра всичко се променя. Момчето взима топката и преминава през два, три опонента. Той не може да бъде спрян - шоу от един човек. Дриблира и печели терен непрестанно.

"Обърнах се към Освалдо и казах, 'Този е специален, има нещо различно в него,' спомня си Кардосо. "А и ние не бяхме единствените, които мислехa така. В края на тернировката останалите момчета го наобиколиха. Те знаеха, че той е най-добрият."

Треньорите от Спортинг са впечатлени от пробите на Роналдо. Те искат да го видят в игра на следващия ден, да тренира с тях. Този път директорът на академията Аурелио Перейра ще е там да го гледа.

"Той беше талантлив. Играеше с двата крака, беше невероятно бърз и играеше така, сякаш топката е естествено продължение на тялото му," казва Перейра. "Но това, което ме впечатли повече, беше неговата решителност. Силата на характера му блестеше. Той беше смел - психически той беше неразрушим. Не се страхуваше и от по-старите играчи около него. Имаше качествата на лидер, които притежават само най-великите играчи. Единствен по рода си. Когато се прибраха в съблекалнята всички момчета искаха да говорят с него и да го опознаят. Той имаше всичко. Ясно беше, че от тук той ще върви само нагоре."

На 17 април 1997 година Пауло Кардосо и Освалдо Силва подписват с Кристиано Роналдо. В документа му пише: "Играч с изключителен талант и отлична техника. От особена важност е качеството му да преминава опоненти и да центрира топката, дори да е статична."

Toй играе като централен полузащитник, зад нападателя. Кристиано Роналдо дос Сантос Авейро премина своя тест - той може да играе за Спортинг. Насионал взима за този млад играч близо 23 000 евро и той е трансфериран в Спортинг.

"Това беше нечувано," съгласява се Симоес де Алмейда, бивш администратор на клуба. "Спортинг никога не е плащал подобна сума за млад играч." 

Аурелио Перейра и останалите треньори трябва да убедят членовете на администрацията на тима, че тези пари си заслужават. На 28 юни 1997 година Перейра прави рапорт, като добавя в него: "Въпреки, че изглежда абсурдно да платиш толкова за 12-годишен, той има огромен талант, както доказа пред всички треньори. Това ще е невероятно попълнение в бъдещето."

Тези няколко реда са достатъчни за ръководството и всичко по трансфера е завършено.

  Сподели
301