Канадски фигурист е заподозрян в изнасилване


Н. Гавазов

 Канадски фигурист е заподозрян в изнасилване

Канадският фигурист Николай Соренсен, който участва в танци на лед, е разследван по обвинения в сексуално насилие, съобщава USA Today.

Според източника, през април 2012 г. спортистът е нападнал сексуално бивша американска фигуристка, който сега работи като треньор. Самоличността на жертвата не се съобщава. Отбелязва се, че това се е случило на парти в Хартфорд, Кънектикът - Соренсен я е държал на леглото против волята й.

Жената обясни, че не се е жалвала толкова дълго, защото се страхувала да не й повярват. Въпреки това, през юли 2023 г., след като прочете коментарите на Соренсен в медиите, където той заяви колко е важно да се гарантира безопасността на жените във фигурното пързаляне, тя промени решението си.

"Не можех да повярвам, че тези думи идват от изнасилвач. В този момент ми просветна, че един ден той ще се оттегли от фигурното пързаляне и майките ще пращат дъщерите си да тренират при него. Не можех да живея с чувството за вина, знаейки, че не съм казала на никой авторитетен човек какво се е случило", заяви предполагаемата жертва.

Разследването се води от Канадската служба на комисаря по почтеността.

34-годишният състезател се състезава за националния отбор на Канада от 2018 г. Преди това спортистът представляваше датския отбор. Фигуристът участва в танци на лед с канадеца Лорънс Фурние-Бодри. Заедно те спечелиха сребърен медал на Шампионата на четирите континента (2023 г.) и завършиха в челната тройка на Гран При осем пъти, като спечелиха Гран При на Япония (2022 г.). Танцовата двойка Фурние-Бодри/Соренсен е обявена за участие в първенството на Канада.

  Сподели
152