Абрамович предал на Путин послание от Зеленски


Н. Гавазов

Абрамович предал на Путин послание от Зеленски

Според британското издание The Times,  руският олигарх Роман Абрамович е посредник в преговорите между Киев и Москва, по-специално той е предал бележка, написана от украинския президент Владимир Зеленски до руския президент Владимир Путин.

Според авторитетното британско издание, на 23 март сутринта частният самолет на олигарха Hawker 800XP е излетял от международното летище "Ататюрк"  в Истанбул в посока Сочи. Близо до град Минерални води самолетът е изключил радара си. Вечерта на същия ден обаче самолетът е прихванат да излита от московското летище "Внуково" и се е прибрал обратно в Истанбул.

В Москва, според журналисти от The Times, Абрамович се е срещнал с Путин в Кремъл и е връчил бележка от Зеленски. В нея президентът на Украйна е очертал възможните компромиси, които Киев е готов да направи, за да сложи край на войната.

Твърди се, че Путин гневно е отговори на Абрамович: "Кажи му, че ще ги унищожа“.

Вечерта в Истанбул Абрамович е разказал за срещата си на народния депутат от фракцията "Глас" Рустем Умеров, когото Киев упълномощи да участва този път в преговорите. Заедно с представителя на турския президент Ибрахим Калин, тримата са провели поредица от срещи в петзвездни хотели в Истанбул.

Въпреки гнева на Путин, източници твърдят, че страните са все по-близо до постигането на окончателно споразумение за прекратяване на огъня.

Калин, който се смята за значителен експерт в областта на външната политика, предложи на страните като компромис Крим и части от Донецка и Луганска области да бъдат предоставени на Русия под наем, точно както Обединеното кралство контролира Хонконг от 1898 до 1997 г. Бъдещата териториална принадлежност на Крим и Донбас, според логиката на турския чиновник, ще бъде решена след приключване на договора за наем.

Путин обсъжда подобно предложение, но яростта му от военните провали на руската армия в Украйна и личната му омраза към Зеленски пречат на напредъка към споразумение.

След този разговор, Абрамович и Умеров са излетели за Варшава с частен самолет, регистриран в Турция. След това те отидоха в Киев, където се срещнаха със Зеленски на Банкова.

От самото начало участниците в процеса са били сигурни, че Абрамович е воден от чисто меркантилни интереси, за да спаси състоянието си от натиска на санкциите, особено във Великобритания и да възстанови репутацията си. Въпреки това, според авторите на статията, изглежда, че Абрамович наистина иска да помогне за прекратяване на войната и е уплашен от мащаба на разрушенията и броя на загиналите във войната.

Майка му Ирина е родена в Украйна, а дъщеря му София открито осъди руската инвазия в Украйна.

Нито Абрамович, Калин, нито Умеров отговориха на искания за коментар от The Times.

Авторите на статията обясняват, че участието на Турция в организирането на тези преговори и формулирането на предложения за статута на окупирания от Русия Крим и ОРДЛО допринасят за нарастването на нейната дипломатическа тежест. Освен това по определен начин това възстановява образа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в очите на съюзниците от НАТО след няколко години на спорове и конфликти.

Напомняме, че Роман Абрамович получи богатството си благодарение на приватизацията на металургични и петролни мощности в Русия през 90-те години, заедно с друг предприемач Борис Березовски. Заради своето влияние и богатство той става близък сътрудник на тогавашния президент Борис Елцин. По-специално, според журналисти и историци, Абрамович е изиграл ключова роля в избирането на Путин за наследник на Елцин.

През 2000-те Путин го назначава за губернатор на Чукотския автономен окръг в Далечния изток, където по искане на руските власти той допринася за своя сметка за инвестиране в местния добив на суровини. През 2003 г. придобива престижния английски футболен клуб Челси.

След 2013 г., когато напусна всички политически и държавни постове в Русия, Абрамович получи гражданство на Израел и Португалия, а също така придоби значително количество недвижими имоти във Великобритания.

Няколко дни след руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., поради близостта на олигарха с руския властов елит, правителството на Обединеното кралство и Европейската комисия наложиха строги санкции срещу собствеността на Абрамович. Неговите елитни яхти могат да бъдат арестувани, ако попаднат в териториални води, забранено е на самолетите да се движат във въздушното пространство на ЕС и Обединеното кралство, а поради санкции олигархът трябваше спешно да продаде ФК Челси и недвижими имоти в Лондон.

По-рано на 28 март американското издание на Wall Street Journal и международната група следователи Bellingcat публикуваха информация от свои източници, че в нощта на 4 март двама членове на украинската делегация и Абрамович са усетили симптоми на отравяне с химическо оръжие, след като са разговаряли със Зеленски на улица "Банкова".

На 27 март в интервю за руски журналисти Зеленски потвърди, че Абрамович е участвал в преговорите между украинска и руска делегации в Беларус. Преди това източници на Wall Street Journal твърдят, че Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън е поискал да не се налагат санкции срещу Абрамович, тъй като той допринася за мира между Украйна и Руската федерация.

На 28 февруари израелски журналисти съобщиха от свои източници, че Абрамович е в Беларус и помага в преговорите между украинската и руската делегации. Те добавиха, че олигархът е там по искане на Киев.

На 19 март, в интервю за турското издание Hürriyet, съветникът на Ердоган Калин каза, че украинската делегация се е съгласила с четири от шестте искания на руснаците, но по-късно президентът Зеленски отрече това.

  Сподели
1278