Женският отбор на САЩ подаде иск за дискриминация по полов признак


Н. Гавазов

Женският отбор на САЩ подаде иск за дискриминация по полов признак

Всички 28 играчи от американския женски национален отбор  по футбол вчера, 8 март, заведоха дело срещу  Федерацията по футбол на САЩ. Те смятат, че са били сексуално дискриминирани поради несправедливи условия на труд и заплащане, съобщава New York Times.

Футболистките обвиняват Федерацията, която е техен работодател, за "узаконена  дискриминация по полов признак". Спортистите твърдят, че това засяга не само заплатата им, но и къде и колко често те играят, как тренират и получават медицински грижи, както и за това как отиват на мачовете.

Много от тези проблеми бяха отразени в жалбата на петима играчи от американския тим, подадена още през 2016 г., но липсата на решение ги принуди да търсят други начини за излизане от ситуацията.

Футболистките вярват, че трябва да провеждат повече мачове от мъжкия отбор, защото печелят по-често, но в същото време получават по-малко пари.

Американският женски отбор е настоящ  световен шампион. Американският национален отбор спечели три от последните седем Световни първенства и е рекорд за този показател.

Следващото Световно първенство за жени ще се проведе във Франция от 7 юни до 7 юли 2019 година.

  Сподели
426