Поискаха 11 години затвор за бивш президент на Барселона


Н. Гавазов

Поискаха 11 години затвор за бивш президент на Барселона

Прокуратурата в Испания поиска от съда 11 години лишаване от свобода за бившия президент на Барселона Сандро Росел. Според изтеклите информации, въпреки някои конфиденциални части на делото, главното обвинение срещу бившия ръководител на каталунския клуб са за пране за пари и създаване на организирана престъпна група.

Росел се намира в ареста от май миналата година в очакване на решението на съда. Той и още пет човека са обвинени в пране на пари за 20 милиона евро от Футболната конфедерация на Бразилия. Предполага се, че 6.5 милиона евро от тази сума е отишла лично в джоба на бившия бос.

Антикорупционната прокуратура откри производство срещу Росел, Марта Пинеда, Жоан Бесоли, Шхе Оганесян, Педро Андрес Рамос и Жозе Коломер по доказателства за създаване престъпна групировка, приличаща на  корпоративна структура, с цел пране на пари, които бившият президент на Футболната конфедерция на Бразилия Рикардо Тера Тешейра е получавал за мачове на бразислкия национален отбор в периода 2007 - 2009 година. Впрочем, началото на това дело бе поставено в Бразилия, а след като стана известна връзката с Росел, то бе прехвърлено и в Испания.

Т.е. скандалът е международен и към разнищването му са привлечени нужните органи и на други държави. Предполага се, че бившият президент на Барселона е замесен и в други престъпления, свързани помежду си, в които не е пряк ръководител. Отделно испанското следствие проучва съмнителни сделки с недвижимо имущество, в които също личи името на Росел, както и на бивши членове от градския съвет на каталунската столица. Липсват подробности, но се предполага, че Сандро чрез поставени фирми е изкупвал земя на занижени цени, която след това е продавал на пазарни стойности. През миналата седмица стана известно, че бившият президент на Барселона ще бъде преместен в столицата на Каталуния. Предполага се, че това е направено за да се улесни изслушването на Росел по делата, свързани с подозрения за престъпна дейност на регионално ниво.

Напомняме, че в началото на седмицата прокуратурата поиска възобновяване на делото по присаждане на черен дроб на бившия футболист на Барселона Ерик Абидал. По-рано каталунският клуб отхвърли предположенията, че Росел е участвал в нелегално купуване на черен дроб за трансплантация.

  Сподели
476