ФИФА забрани на руски граждани да работят с допинг-пробите на Световното


Н. Гавазов

ФИФА забрани на руски граждани да работят с допинг-пробите на Световното

Руски граждани няма да имат право да влизат стаята, където ще се осъществява допинг-контролът на стадионите по време на Мондиал 2018. ФИФА предприе безпрецедентната крачка за да бъдат предотвратени всички възможни манипулации с допинг-пробите.

Футболистите ще бъдат съпровождани от специално назначен служител, който обаче няма да бъде от Русия.

В стаята ще работят два доктора от ФИФА, които също няма да представляват Русия. Играчите ще имат право да влизат в стаята с представител на своя отбор като свидетел.

Подобно нещо е без прецедент в работата на ФИФА по отношение на допинга. На предишните финали на Световните първенства подобна практика не съществуваше - в допинг-лабораториите имаше представители и от страната-домакин на турнира, а по време на Мондиал 2006 докторите и служителите в центъра за проверка на играчите в по-голямата си част бяха от Германия.

Напомняме, че по-рано ФИФА обмисляше да изследва в независима лаборатория допинг пробите на Световното първенство. Предлагаше се това да става в Лозана, но по-късно се взе решение все  пак това да се случва в страната-домакин.

Напомняме, че Русия стана първата страна в света, която бе изхвърлена от Олимпиада заради допинг. Това стана в резултат на 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той бе начело на независима комисия за проверка на твърденията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година. Комисията установи, че руската държавна е водела активна политика по използване на допинг в руския спорт с цел постигане на високи спортни резултати. Установено бе, че висши руски държавници са прикривали употребата и проверките на спортистите.

В резултат на всичко това вицепремиерът и бивш спортен министър на Русия Виталий Мутко, както и заместникът му в министерството Юрий Нагорних получиха доживотна забрана да присъстват на Олимпийски игри под каквато и да било форма, ачленът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков бе отстранен от поста.

  Сподели
419