Защо Йоренте трябва да се раздели с Ювентус?


П. Пенков

Защо Йоренте трябва да се раздели с Ювентус?

"Не, няма да продаваме най-добрите си играчи, освен ако самите не желаят да ни напуснат," сподели директорът на Ювентус Джузепе Марота в интервю по-рано тази седмица. Това изказване на италианеца до известна степен отхвърли като вариант евентуалното напускане на Паул Погба и Артуро Видал, който продължава да бъдат свързвани с доста европейски клубове. Миналата седмица Марота дори потвърди, че сделките на Ювентус през настоящия трансферен прозорец са почти извършени, но допусна и варианта, че ако някой от играчите му желаят да напуснат, то Ювентус ще уважи техните претенции. 

Един от тези футболисти на "старата госпожа" е нападателят Фернандо Йоренте. Испанецът пристигна в Торино преди две години, като до този момент има изиграни 54 мача с черно-бялата фланелка. Въпреки това, често си проличаваше, че 30-годишния Йоренте не е напълно отдаден към италиански тим. 23 гола в Серия А не е никак лошо постижение, но като цяло представянето му не беше блестящо, особено под ръководството на Макс Алегри, който често предпочиташе услугите на Тевес и Мората в предни линии. В допълнение - пристиганто на Пауло Дибала и Марио Манджукич, както и завръщането на Симоне Заза, изместиха Йоренте от челните позиции в списъка на треньора.

Към този момент Ювентус притежава общо 6-ма нападатели в своите редици, поради което Йоренте вероятно може да бъде смятан като излишен за клуба, но пък за сметка на това не трябва за никой да бъде изненада, че доста европейски отбори би следвало да проявят интерес към неговия подпис. 

Испанският национал притежава нужния потенциал да разкрие качеставата си особено при схема на играе с един единствен нападател (4-2-3-1). Въпреки че напусна Испания преди две години, единствено Кристиано Роналдо (35) и Аритц Адурис (29) са отбелязали повече голове с глава в последните шест сезона на Примера дивисион. Постижението на Йоренте от 26 подобни попадение, дори беше постигнато от него при слабата игра на Атлетик Билбао в последния му сезон в испанския футбол. 

Междувременно, в последните две кампания от Серия А, Йоренте отбеляза повече голове с глава от всеки свои съперник - цели 9 попадения. Той определено е нападател, който се възползва максимално от височината си, която е 1.95m. Всеки отбор, който практикува игра с центрирания на топката в наказателото поле на противника, би желал да притежава точно играч като Йоренте. Такъв отбор в последните седмици е Тотнъм, като именно "шпорите" са смятани за най-вероятен нов "пристан" за испанския национал.

За никога не е тайна факта, че Маурсио Почетино желае да се раздели с Емануел Адебайор и Роберто Салдо през настоящия летен трансферен прозорец, като евентуално попълнение като Йоренте би облекчило със сигурност тежестта пред Хари Кейн. Въпреки че Йоренте няма да бъде номер 1, то той би имал по-голям шанс за развитие в Тотнъм, отколкото в Ювенутс. Като добавин евентуалното привличане в "шпорите" на десния бек Киийрън Трипиър, който има цели 91 точни центрирания, може да очакаме един доста добър тандем между двамата. 

Въпреки това, Тотнъм не е единствения отбор, който бива свързван с евентуално привличане на Йоренте. Севиля, Порто и Монако също се твърди, че прояват интерес към него, тъй като триото има за цел да попълни празнотите оставени съответно след напускането на Карлос Бака, Джаксън Мартинес и Димитър Бербатов. От Реал Мадрид пък отхвърли със сигурност слуховете, че Рафаел Бенитес желае да си осигури услугите на своя сънародник. 

Ако някой тим все пак успее да убеди шампониоте на Серия А, че трябва да продават, то този отбор трябва да практикува схема на игра, в която Йоренте ще бъде единствен нападател. Той се е доказател като нападател дори и партньорство със свой съотборник, но определено качествата му проличават, когато е единствен в острието на атаката, а около зад себе си вика заобиколен от играчи, които могат да му осигурят точното подаване. 

Като цяло изглежда, че двугодишният му престой е Торино е към своя край, като доста отбори ще следят случващото се в Ювентус и специално с Йоренте в следващите седмици. 

А според вас Йоренте ще се раздели ли със "старата госпожа"?

  Сподели
316