Ювентус - Рома: Готови ли са вълците да сложат край на хегемонията на бианконерите?


Н. Гавазов

Ювентус - Рома: Готови ли са вълците да сложат край на хегемонията на бианконерите?

Ювентус - Рома
Стадион: "Ювентус Стейдиъм", Торино
Дата: 05.10.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Джанлука Роки 

Един от топ-мачовете на седмицата в Европа и света ще противопостави Ювентус и Рома - лидерите във второто най-популярно първенство на планетата италианската Серия А. Двата отбора са без загуба от началото на сезона и според повечето специалисти, именно "бианконерите" и "вълците" ще си оспорват Скудетото през този сезон.

Ювентус започна защитата на титлата си, спечелвайки всичките си пет досегашни мача, като торинци отбелязаха десет гола и запазиха чиста вратата си. Опасенията, че Масимилиано Алегри ще се сблъска с проблеми засега не се оправдават - отборът показва добра форма и силен футбол, не поставяйки под съмнение превъзходството си в нито един от досегашните си двубои. "Бианконерите" започнаха добре кампанията си и в Шампионска лига, побеждавайки Малмьо с 2:0, но поражението с 1:0 от Атлетико в средата на седмицата засенчи досегашните им успехи. Впрочем, двубоят в испанската столица не оправда очакванията откъм интересни положения за гол, а липсата на смелост в състава на гостите е една от причините за загубата.

Рома буквално повтаря фантастичния старт на своя утрешен съперник, но тук ще отворим една скоба и ще кажем, че столичани впечатлиха и по европейските терени. "Вълците" допуснаха само един гол в Серия А - при гостуването си на Парма - и отбелязаха девет, което засега ги поставя след Ювентус в класирането. В Шампионска лига колективът на Руди Гарсия помете с 5:1 ЦСКА Москва в стартовия мач в турнира, а при гостуването си на шампиона на Англия Манчестър Сити столичани показаха храброст, воля за победа и много разум в действията си. Резултатът 1:1 почти отразява случилото се на "Етихад", като гостите от Италия имаха повече положения за гол и напълно надиграха съперника си през първата част.

Шампионите не могат да разчитат на Бардзали, Ромуло и Мароне, а относно Алваро Мората, днес ще се разбере, дали испанецът ще играе. Вероятно атаката ще се води от Тевес, който вкара шест гола и се намира във фантастична форма, и от Йоренте.

Гостите са без Строотман, Балдзарети, Астори, Де РосиКастан и Де Санктис. Итурбе току що реши здравословните си проблеми и вероятно ще започне дербито от пейката. Предполага се, че Руди Гарсия няма да промени стила си и ще хвърли в боя своя тризъбец в лицето на Флоренци, Тоти и Жервиньо. Схемата на игра ще е 4-3-3 със Сейду Кейта в средата на терена.

През миналия сезон Ювентус спечели и двата си мача срещу Рома - с 3:0 в Торино и 1:0 в Рим, а като цяло "бианконерите" победиха в последните си четири срещи със столичани тук, отбелязвайки 14 гола и допускайки само един.

Ясно е, че "Стара дама" има превъзходство над своя съперник в последните двубои, но също така е ясно, че всяка една статистика търпи промяна. Време ли е Рома да сложи край на хегемонията на Севера? Поглеждайки към формата на двата съперника, няма как да наклоним везните в една или друга посока. Факторът домакинство обаче не бива да се пренебрегва, защото Юве превърна домашния си стадион в непревземаема крепост, спечелвайки последните си 21 мача в Серия А, както и първите полувремена и целия двубой в 12 от последните си 14 срещи в италианския шампионат.

Предимството на Рома обаче идва не от статистиката или формата, а от представянето на съперниците в Шампионска лига и особено в последните мачове. Дали загубата в Мадрид не е ударила по самочувствието на шампиона? А как ли се е отразило на психологията на вицешампиона равенството и най-вече добрата игра срещу победителя във Висшата лига? Не е ли време вече възпитаниците на Руди Гарсия да си повярват, че могат повече?

Отговорът на тези въпроси ще получим утре, но усещането е, че Рома е готова отново да играе разумно, внимателно и най-вече с настроение от фантастичното си представяне досега. Напълно е възможно домакините да се поздравят с поредната си победа, но много по-реално изглежда двата тима да не успеят да вземат връх един над друг и да завършат наравно. Каквото и да се случи обаче, мачът ще е празник за почитателите на италианския футбол и най-вероятно още дълго време ще се говори за него.

Последни 5 изиграни срещи:

Ювентус:

16 септември Ювентус - Малмьо 2:0 (Шампионска лига)
20 септември Милан - Ювентус 0:1 (Серия А)
24 септември Ювентус - Чезена 3:0 (Серия А)
27 септември Аталанта - Ювентус 0:3 (Серия А)
01 октомври Атлетико Мадрид - Ювентус 1:0 (Шампионска лига)

Рома:

17 септември Рома - ЦСКА Москва 5:1 (Шампионска лига)
21 септември Рома - Каляри 2:0 (Серия А)
24 септември Парма - Рома 1:2 (Серия А)
27 септември Рома - Верона 2:0 (Серия А)
30 септември Манчестър Сити - Рома 1:1 (Шампионска лига)


Досегашни срещи:

Ювентус - Рома

173 срещи
83 победи за Ювентус
48 равенства
42 победи за Рома
Голова Разлика: 278:186 за Ювентус

 

Прогноза: Ювентус - Рома 1:1

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
173