Серия А започна продажбата на ТВ-права в чужбина


Н. Гавазов

Серия А започна продажбата на ТВ-права в чужбина

Серия А започна продажбата на международните си телевизионни права, след като одобри сделки на осем европейски пазара, включително Португалия, Унгария и Нидерландия, се казва в изявление на футболната лига на Италия.

През юни Италианската лига стартира процес за продажба на международните права за излъчване за предстоящите няколко сезона. Тогава не бяха разкрити финансови подробности за договорите, но два източника, близки до процеса, обявиха, че сделките са на стойност около 20 милиона евро годишно, което представлява общо около 100 милиона евро за период от пет сезона.

Лигата съобщава в изявление, че ще продължи процеса за покриване на други територии в Европа и извън Стария континент. Серия А си осигури около 700 милиона евро от продажбата на задгранични телевизионни права през периода 2021-2024, една девета от сумата, спечелена в чужбина от Висшата лига на Англия, най-доходоносното футболно първенство в света.

През октомври пък Серия А прие офертата от 4.5 милиарда евро от компаниите DAZN и Sky Italy за закупуване на вътрешните телевизионните права на италианския футболен шампионат за следващите пет години, което прави турнира втория най-скъп след Висшата лига на Англия.

  Сподели
173