Райола: Парите не са мотивация за мен


Н. Гавазов

Райола: Парите не са мотивация за мен

Известният агент Мино Райола даде обширно интервю за La Repubblica, в което увери, че противно на общественото мнение, парите не са мотивиращ фактор в дейността му. Също така белгиецът с италиански корени обеща, че повече няма праща футболисти в Манчестър Юнайтед.

Относно Златан: "Златан се завърна, за да се забавлява и да радва целия свят. Не можех да позволя на Лос Анджелис Галакси да бъде последният клуб на Златан. Тези шест месеца ще са като последното турне на Queen - тй трябва да отиде на "Сан Сиро", където ще получи почести.

С него се карахме при всеки трансфер. Бих си помислил, че избирам отбори за него, но на 52 вече разбрах за какво става дума. Златан сам ги избира и след това ме кара да се чувствам, сякаш аз съм взел решенията".

Относно Де Лигт: "Всички го искаха. Това е всичко. Той иска да бъде най-добрият защитник на света и пожела да го изпратя в Харвард, Меката за защитниците. И избрахме Ювентус - тук той ще получи диплома. Комисионната? Не става въпрос за комисионна. Зависи от заплатата на играча. На никого не съм поставил пистолет в челото".

Относно Холанд: "Той не отиде в Ювентус, тъй като не е защитник и не е Матайс де Лихт, който две години беше капитан в Холандия. Италианците не знаят как да развиват своите таланти, камо ли тези на другите. Срещам италиански скаути, които си мислят, че са попаднали на чудо, откривайки силен тийнейджър. После ги питам: "Какво ще правите, ако не му позволявате да играе?".

Относно Мойс Кийн: "Много съм разстроен, че Юве го продаде. Не бих го завел в Англия, ако не говореше перфектно английски. Италианските момчета рядко се адаптират в други страни. Но ако шефовете на Ювентус взимаха решението, сега Мойс щеше да играе в Серия С. Евертън са доволни от него. Разберете, че му трябва време. Изискванията във Висшата лига са по-високи, отколкото в Серия А. В този случай Кийн е като Балотели - толкова безценен талант, който е прескочил етапи от своето развитие, но трябва да се възстанови от това, защото има пролуки. Имам множество запитвания за него, но в Евертън нямат никакво намерение да го продават или преотстъпват".


Относно арогантността на своите играчи: "Уча ли ги да бъдат такива? Аз съм амбициозен, това е друго. Нима Матуиди е нагъл? Недвед, ако беше нахален, щеше да вземе три златни топки, не една. Проблемът на Балотели е, че просто му липсва дързостта. Той е единственият, който е доволен от кариерата си. Златан? Да, той е арогантен".

За Погба: "Заради него се скарах със Сър Фъргюсън. Пол е единственият футболист в историята, който се опита да спори с него. А това не се хареса на Сър Алекс, той ме обвини, че аз го поощрявам. Сега проблемът на Погба е Юнайтед. Клубът се е откъснал от реалността и няма никакъв спортен проект. Сега на никого няма да помагам да отива при тях, защото Юнайтед ще съсипе дори Марадона, Пеле и Малдини. Пол се нуждае от клуб, подобен на Ювентус".

Относно Донарума: "Феновете на Милан трябва да ми се извинят и да ми кажат: "Мино, ти беше прав". Исках да го пратя някъде другаде, защото не вярвах на Йонхон Ли в Милан, също както не вярвах на Ерик Тохир в Интер. Кажете ми, че сгреших". Може и да не съм политически коректен или голям романтик, но целта ми е да направя успешни кариерите на моите футболисти. Отнасям се към тях като към деца. Парите не ме интересуват".

Относно парите: "Важен въпрос: печеля ли много или твърде много? Струва ми се, че получавам много. Сега един голям клуб струва 4 млрд. евро. Всичко е до пропорциите. Парите са част от шоуто. Но парите не ме мотивират, вече бях милионер на 20 години. Можех да се излежавам на плажа и да живея чрез спестяванията си. Атаките към агентите са просто начин ФИФА да прикрива своите проблеми. Ако наистина не сме необходими, защо клубовете не правят всичко сами?".

  Сподели
320