Бартомеу: Ще се сражаваме с Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Бартомеу: Ще се сражаваме с Висшата лига на Англия

Президентът на Барселона Хосеп Бартомеу заяви, че испанската Примера дивисион ще се сражава с растящото финансово могъщество на Висшата лига на Англия. През сезон 2016/17 влиза в сила новия разкошен контракт между Премиършип и телевизиите на стойност 5.1 милиарда паунда. По този показател футболът в Англия превъзхожда с една глава останалите представители на топ 5 на европейския футбол взети заедно.

Този контракт, а също така и изоставането на Примера дивисион от Серия А и Бундеслигата стана един от поводите, които тласнаха Барселона и Реал към преразглеждане на принципите за разпределение на телевизионните постъпления в Испания - грандовете се съгласиха да преминат към колективно разпределение на доходите.

"Вярно е, че сега Висшата лига е най-доброто съревнование в света. Това се отнася не само до спортна гледна точка, но и по отношение на доходите. Новият телевизионен контракт на Висшата лига е нещо, което останалите лиги, включително и Примера трябва да последват", заяви Бартомеу.

"Сега в Испания действа нов закон, който задължава клубовете да продават правата съвместно. Ние възнамеряваме да се сражаваме с Висшата лига. Говоря за съревнование, защото искаме да видим най-добрите играчи в света в своята лига, а не в Англия. Не само в Барселона и Реал, но и в Атлетико, Валенсия, Севиля и Атлетик. Убеден съм, че те също ще получат талантливи играчи. Това ще увеличи конкуренцията и тогава хората ще следят нашето първенство, а не само Висшата лига на Англия", каза още босът.

 

54