Краят на една ера в Барселона


А. Йорданов

Краят на една ера в Барселона

Давид Вия напусна Барселона в понеделник за 5.1 милиона евро. За всеки един фен на този велик клуб, това е една тъжна вест, включително и за мен. Въпреки че през последният сезон, той не игра много заради добрата форма на Педро в началото на сезона и тази на Санчес в края на кампанията, Вия завинаги остава в историята на Барса със своите 48 гола и осем спечели титли само за три сезона на "Нoу Камп".

На пръв поглед, бившият нападател на Валенсия е загуба за каталунският клуб, след като той го закупи за 40 милиона евро, а го продаде за някакви смешни пет милиона, въпреки неговата възраст. Смятам, че това донякъде се компенсира с продажбата на фланелки с неговото име, отдадеността си към отбора и красивите голове, които отбеляза с такава лекота, които никога няма да забравя.

Когато дойде в Барса всички бяха привърженици бяха в еуфория. До момента, когато през месец декември, 2011 година, той не се контузи на Световното клубно първенство. Именно тази неприятна травма го изкара за осем месеца извън строя. Кой знае, може би сега щеше да има двойно повече попадения с екипа на "блаугранас", ако не беше тази тежка контузия...

Нека малко да обърнем вниманието и на цифрите. В дебютния си сезон той вкара 23 попадения в 51 мача във всички турнири, което за мен е е едно отлично постижение, предвид факта, че той играе на крилото, а в по - голяма част от кариерата си е играл като централен нападател. Да не забравяме и двете му попадения срещу кръвния съперник Реал Мадрид при победата с 5:0 и най вече незабравимият за мен удар срещу Манчестър Юнайтед на финала в Шампионската лига. Страхотен! Такъв бе Вия преди травмата.

След като се възстанови той се появи за десетина минути срещу Реал Сосиедад и още си спомням как 90 хиляди бяха на крака и му ръкопляскаха. Момент, който той няма да забрави, никога. Да не забравяме за подкрепата от страна на неговите съотборници, които няколко пъти го посетиха, докато беше в болницата. И да, критиците имаха право тогава...Вия не беше същият, но това е напълно логично, след като не си докосвал топката толкова дълго време.

Логично започнаха слуховете, че Барселона иска да се отърве от своя номер "7", но феновете искаха той да остане и това го показваха, както на стадиона така и в социалните мрежи. Със своя характер и себераздаване на терена той спечели привържениците още от първият си мач с екипа на Барса. Да не забравяме и през изминалият сезон, Вия помогна много в Шампионската лига срещу Милан за продължванаето напред на 1/4 финалите срещу Пари Сент - Жермен.

Много хора, в това число и специалисти смятат, че той е приключил с футбола. Мога да им кажа само, че много грешат. Да, Вия е на 31 години, но той ще се докаже и в Атлетико. Може би, най - добрият вариант за него. След напускането на Радамел Фалкао по посока Монако, той ще бъде звездата на отбора и както се казва всички ще играят Давид да вкарва. В Арсенал или Тотнъм, където също бе спряган нямаше да има това спокойствие и търпение от страна на феновете. Той не познава английския футбол и щеше да му е трудно да свикне със стила на игра и много блъскания и ритания.

Още повече, че със сигурност той ще иска да играе за Испания на Световното първенство догодина в Бразилия, а това нямаше как да стане, ако беше останал в Барселона при наличието на Меси, Неймар, Педро, Алексис, а също така и младокът Кристиан Тейо. Да не споменавам, че се твърди, че клуба желае Уейн Рууни и Серхио Агуеро, което за мен е голяма грешка при наличието на толкова талантливи футболисти сред юношите.

Напускането на Вия е тъжно, но за никого не е тайна, че Барселона има сериозни финансови задължения и с привличането на нови играчи, те се увеличават. Както се казва, Всяко зло за добро...

  Сподели
500