Платини: В света има двама велики футболисти - Роналдо и Меси


Н. Гавазов

Платини: В света има двама велики футболисти - Роналдо и Меси

Президентът на УЕФА Мишел Платини разказа, защо Световното първенство по футбол в Катар е целесъобразно да се проведе през зимата, а също така сподели мнението си за проблемите с расизма по стадионите и оредели кои играчи според него са най-добри.

- Едва сега стана възможно да се обикаля толкова лесно по света, защо Световните и Европейски първенства не се провеждат не на четири, а на две години?

- Сегашната система е устроен по следния начин: през 2014 година ще има Световно първенство в Бразилия. След това, през 2016 година ще има шампионат на Европа във Франция. През 2018 година е отново Световното първенство. Ако на всеки две години има Мондиали, кога ще провеждаме първенствата на Европа?

- Предложихте през 2022 година първенството (Б.ред. Мондиала в Катар) да се проведе през зимата. Това е безпрецедентно решение и ще обърка системата на националните шампионати.

- Така е, но по-рано първенствата се провеждаха в страни, където съществуват традиции по отношение на големия футбол. Сега за първи път се оказваме в държава, която е разположена близо до екватора. За това казах, че турнирът трябва да се проведе през декември. Представяте ли си провеждане на мачове при температура от 60 градуса? Защо да го правим и как ще стан това?

- Казахте, че във футбола има много противници и поклонници на расизма. Какво имахте предвид?

- Трудно е да бъдат решени проблемите с расизма и то повече отколкото договорените мачове. Проблемът с "черното тото" може да бъде решен, работейки с играчите и футболните професионалисти, а насилието и расизма е проблем, в който участват повече хора, намиращи се включително и зад пределите на терена.

- Какво може да направим?

- По-активно сътрудничество с полицията и съда. Ако човек е нарушил закона, той трябва да бъде наказан. Полицията и съда трябва да му забранят да ходи на стадиона.

- Кой е най-добрият футболист в света?

- В света в момента има двама велики футболисти: Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Не си приличат един с друг, но всеки е по своему забележителен.

 

  Сподели
179