Реал Мадрид и Барселона ще получат по 140 милиона от ТВ права


Н. Гавазов

Реал Мадрид и Барселона ще получат по 140 милиона от ТВ права

Реал Мадрид и Барселона ще спечелят по 140 милиона евро от продажбата на телевизионни права на мачовете си от шампионата на Испания през сезон 2012/13. Тази новина съобщи изпълнителният директор на испанската футболна лига Франсиско Роки по време на конференцията Soccerex в Манчестър.

Босът говори за развитието на футбола в страната и направените инвестиции през последните две десетилетия, което помогна за развитието на най-популярния спорт в Испания. В същото време Рока призна, че Ла Лига има своите проблеми извън терена, които според него трябва да бъдат решени в близко бъдещето.

Както е известно, Испания и Португалия са единствените страни в Европа, в които клубовете продават индивидуално своите права. Това води до понижаване на интереса към Примера дивисион и ориентиране на телевизиите към излъчване на мачове само на двата гранда - никъде в света не се закупува целият пакет мачове от Ла Лига, което според Роха е проблем.

"Това е нещо, което трябва да решим през следващите три години и да гарантираме колективната продажба на индивидуалните права. Т.е. всичко да става чрез Лигата", призна Роха.

Другият момент, на който босът обърна внимание е разслоението в испанския футбол. Според неговите думи, Реал Мадрид и Барселона ще получат по 140 милиона евро за излъчване на своите мачове през следващия сезон, докато в касите на отбори като Гранада и Райо Валекано ще влязат само 12 милиона евро, което обяснява и бедстващото положение на останалите клубове.

"Трябва да подобрим финансите, както и правилата за излъчване, тъй като това не е добре по отношение на принципите на конкуренцията, а и за титлата, борбата за която в момента се води само между два отбора", завърши Роха.

 

  Сподели
104