Професор: Футболната система в Испания е пред разпадане


Н. Гавазов

Професор: Футболната система в Испания е пред разпадане

Професор Хосе Мария Гей де Лиебаня от Университета в Барселона смята, че безразсъдното кредитиране на клубовете в Испания - особено от спестовните банки, зад които се знае, че стоят местни политици, са създали т.нар. испански балон, който рано или късно трябва да избухне. Както е известно, тази седмица стана ясно, че от Европейския съюз искат да се започне разследване на клубовете в Примера и Сегунда дивисион и се настоява за незабавно спиране на публичното финансиране на „развлекателните дружества" (Б.ред. според определението на евродепутата Вили Майер).

В момента 22 клуба са във фактически фалит, но подозренията са, че става дума за още една дузина, като истинското състояние на нещата се прикрива умишлено от политиците, които използват футбола за придобиване на популярност. Това е корупция в огромни размери, която трябва да бъде обуздана, ако Испания иска да получи помощта от 40 милиарда евро.

Ако плановете на Брюксел успеят, това обаче ще означава експлодиране на футболния балон Испания и частично разпадане на футболната система, която е изградена по абсолютно неправилен начин и най-вече неустойчив към пазарните изисквания.

Отсега се знае, че през лятото трябва да се извърши ликвидация на Депортиво Ла Коруня, Сантандер, Сарагоса, Валенсия, Майорка, Елче и Херкулес, който преминаха в публични ръце и на практика се издържат от обеднялото население на Испания, като в същото време футболистите получават заплати, за които обикновените граждани могат само да мечтаят.

В понеделник комисарят по конкуренцията в ЕС Хокин Алмуния е изпратил до Мариано Рахой искане да се спре официалното финансиране на испанските клубове, включително на Реал Мадрид, Барселона и Атлетик Билбао. Анализатори смятат, че се очаква отговорът на правителството, след което ще започне официалното разследване и искане парите, които са били налети в клубовете да бъдат върнати обратно - ако това не стане, те да бъдат ликвидирани, а виновните да понесат санкции.

„Когато хората ме питат колко клуба са в опасност, аз отговарям със списъка от клубове, които не са в опасност - Барселона, Реал Мадрид и Атлетик Билбао. Хьонес общо взето е прав. Ако аз не си платя данъците, тогава властите ще ме преследват, но това не се случва с клубовете, които не се третират наравно с останалите компании. В Европа са прави да попитат „Защо?". Истинската причина да се стигне до това положение в испанския футбол е пълна липса на реализъм в управлението, както и по отношение на разходите и инвестициите, което е абсолютно извън икономическите възможности на клубовете. Ясно е, че футболът е особена сфера. Ако един клуб бъде притиснат, запалянковците ще се обърнат срещу политиците. Но няма друг начин и болестта трябва да се излекува. Още повече, че когато например феновете на Депортиво разберат за какъв грабеж става дума, те в никакъв случай няма да блокират улиците", заяви професор Де Лиебаня.

„Всичко това ще накара тези, които оцелеят да затегнат коланите и вероятно ще доведе до продажба на играчите, а качеството на футбола в Испания ще падне. Талантът ще бяга във Висшата лига на Англия или някъде другаде", смята професорът.

„Намерението на Европейската комисия в спасяването на испанските банки първо ще започне с разрешаване на практиката да се предоставят банкови кредити на субсидирани цени на клубовете, включително и освобождаването им от данъци, което е фаворизиране на тези дружества и поставянето в неравностойно положение на останалите компании. Вие искате ли това да продължи?", попита тази седмица италианският евродепутат Марио Боргецио.

Информацията за предстоящото разследване срещу испанския футбол бе потвърдена и от Комисията „Алмуния", която е сформирана точно с тази цел.

„В Комисията сме на мнение, че в съответствие с правилата за държавните помощи, данъчните и социалните задължения, футболните клубове не бива да бъдат третирани различно от останалите икономически субекти. Доколкото знам, в момента Рахой е разпоредил на данъчните власти да затегнат контрола върху клубовете. Но това не е достатъчно и нещата няма да бъдат разрешени за една нощ", заяви комисар Алмуния.

 

  Сподели
212